Nijmegen wil geen demonstranten langs route Sinterklaas-intocht

VideoNIJMEGEN - Op en langs de route van de Sint mag niet gedemonstreerd worden tijdens de intocht van Sinterklaas in Nijmegen, komende zaterdag. Wel op een andere locatie. Dat zegt burgemeester Hubert Bruls. ,,Als ouders overwegen om niet naar de intocht te komen, kan ik ze gerust stellen. Het wordt een leuke sinterklaasintocht met ook nog eens zonnig weer.”

Quote

Het is natuurlijk niet toegestaan om de intocht te verstoren

Hubert Bruls, Burgemeester Nijmegen

Er is overigens nog steeds geen officiële melding van een demonstratie binnengekomen bij de gemeente Nijmegen. De groepering Kick Out Zwarte Piet heeft dat protest wel aangekondigd via onder meer Facebook.

,,We gaan een demonstratie niet verbieden”, legt burgemeester Bruls uit, ,,want het demonstratierecht is absoluut. Als ze zich alsnog melden, zal ik zeggen dat ze moeten overwegen naar een ander locatie uit te wijken. Het is tijdens de intocht hartstikke druk in de stad en het is natuurlijk niet toegestaan om de intocht te verstoren.”

Dreiging

Bruls bezweert dat zijn standpunt niets te maken heeft met de dreiging van NEC-hooligans, die hebben aangekondigd eventuele demonstranten met geweld te verwijderen. ,,Dat heeft er helemaal niets mee te maken. Als een demonstratie netjes verloopt is die niet te verbieden", legt Bruls uit. 

Als echter de openbare orde verstoord kan worden, de veiligheid of de gezondheid mogelijk in het gedrang komt, kan een burgemeester wel maatregelen treffen. ,,Vaak moeten we de demonstranten zelf beschermen. Als ik dan zeg: ik weet niet of er politie is, dan is dat al vaak genoeg.  Dit zeg ik overigens allemaal op basis van de informatie nu. We zijn natuurlijk niet naïef, we houden politiemensen achter de hand.”

Volledig scherm
De intocht van Sinterklaas in Nijmegen vorig jaar met links burgemeester Bruls. © Paul Rapp

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.