Een elektrische auto aan de laadpaal.
Volledig scherm
PREMIUM
Een elektrische auto aan de laadpaal. © Robin Utrecht

Nijmegen wil gráág elektrisch rijden. Alleen, er zijn nauwelijks laadpalen

interactieve kaartARNHEM/ NIJMEGEN - Het oosten van het land kampt met een schrikbarend tekort aan laadpalen. Als het openbare netwerk niet uitbreidt, wordt het over vijf jaar nóg lastiger voor bezitters van een elektrische auto om hun wagen in de buurt op te laden. Zelfs in een milieubewuste gemeente als Nijmegen.

Dat blijkt uit gegevens van klimaatadviesbureau Over Morgen.

Het probleem is eenvoudig en ingewikkeld tegelijk: gemeenten zetten nu nog vaak pas een laadpaal op de openbare weg neer als iemand er expliciet om vraagt.

Dan kost de paal de overheid ook niks: het bedrijf dat de laadpaal neerzet, verwacht voldoende te verdienen als er al een afnemer klaar staat.

Bewoners wachten tegelijkertijd op laadpalen voor ze een elektrisch voertuig aanschaffen. Bovendien reageren buren vaak gepikeerd als er in hun straat een parkeerplaats ‘verdwijnt’ ten faveure van een laadpaal waar dus alleen een elektrisch aangedreven auto mag staan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.