Museum Het Valkhof.
Volledig scherm
Museum Het Valkhof. © ANP XTRA

Nijmegen wil Museum Het Valkhof kopen

NIJMEGEN - Gemeente Nijmegen wil Museum Het Valkhof kopen. Die aankoop is onderdeel van het reddingsplan van 14 miljoen voor het museum. 11 miljoen daarvan komt van de gemeente, maar die vindt dit een te hoge investering in een gebouw dat niet van de gemeente zelf is. 

Museum Het Valkhof, dat ingrijpend verbouwd en gemoderniseerd moet worden om te overleven, is nu eigendom van het museum zelf.

Die situatie is in museumland vrij uniek, de meeste museumgebouwen zijn in bezit van het rijk, provincie of gemeente. 

Dure gebouwen

Quote

Musea zijn dure gebouwen die heel specifieke zorg nodig hebben. Dat is veel om te managen voor de kleine stichting die dat nu doet

Hedwig Saam, Directeur

,,We staan positief tegenover het idee van de gemeente die ons gebouw koopt”, zegt Hedwig Saam, directeur van Museum Het Valkhof.

,,Musea zijn dure gebouwen die heel specifieke zorg nodig hebben. Dat is veel om te managen voor de kleine stichting die dat nu doet. Met de gemeente als eigenaar hebben we een grote partner naast ons.”  

Wat het museum aan de voet van de Waalbrug moet kosten, wordt momenteel berekend. Het museum moet die aankoop terugbetalen door over vele jaren een huurprijs te betalen. Daarmee verloopt deze sale-en-lease back-constructie budgetneutraal voor de gemeente. Het definitieve besluit tot aankoop is overigens nog niet genomen.

Tekortkomingen

De sale- en - lease back-constructie wordt al toegepast bij andere grote culturele instellingen, aldus een woordvoerster van gemeente Nijmegen. Zo zijn de panden van LUX, de Stadsschouwburg en Vereeniging ook al eigendom van Nijmegen.

,,De gemeente vertaalt de kosten die met het gebouw gemoeid zijn in een huurprijs. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om kapitaallasten, afschrijving en  onderhoud”, aldus de woordvoerster.  

Museum Het Valkhof heeft nogal wat tekortkomingen: het klimaatbeheer en de beveiliging moeten snel vervangen worden. De gemeente betaalt daar 11 miljoen van, de resterende 3 miljoen moet het museum zelf bijpassen. 

Van de 11 miljoen die de gemeente in het museum steekt, wordt op korte termijn al een half miljoen euro uitgegeven. Dat is nodig om de installaties in gebruik te houden. Gebeurt dat niet, dan loopt het museum het risico dat het moet sluiten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.