Nijmegen wil Regenboogspelen in 2022 organiseren
Nijmegen gaat in de zomer van 2022 drie dagen bol staan van sportieve activiteiten tijdens de Euro Games, een groot LHBTI-evenement. Maar de stad moet zich eerst wel verkopen in een bidbook.
Delen per e-mail
Nijmegen gaat een serieuze gooi doen naar het organiseren van de European Gay and Lesbian Multi-Sports Championship in 2022, kortweg de Euro Games. Uit een haalbaarheidsonderzoek blijkt dat vele sportverenigingen enthousiast zijn om mee te helpen met het Regenboog-sportevenement. Er zijn voldoende vrijwilligers. De provincie Gelderland stelt 100.000 euro beschikbaar voor het evenement zelf en nog eens 60.000 voor het bijprogramma vooraf, de gemeente past 80.000 euro bij.
Voor eind december moet er een bidbook ingeleverd worden bij de Europese organisatie, waaruit blijkt dat Nijmegen geschikt en enthousiast is over de Regenboogspelen. Het is niet bekend of er meerdere steden in de race zijn voor de Euro Games van 2022.
Diversiteit bij verenigingen
Het internationale LHBTI-evenement van twee tot drie dagen wordt georganiseerd onder licentie van de European Gay and Lesbian Sport Federation (EGLSF). Het doel is sporten toegankelijker te maken voor alle bevolkingsgroepen en de diversiteit binnen verenigingen te bevorderen.
Naast de sportwedstrijden is er een openings- en sluitingsceremonie plus een uitgebreid bijprogramma. Dat is een goede gelegenheid voor Nijmegen om zich als roze stad te presenteren, volgens de Nijmeegse commissie LHBT die ook enthousiast is over de mogelijke komst van de Euro Games. Zij stelt voor Nijmeegse scholen bij het evenement te betrekken, bijvoorbeeld het ROC, als onderdeel van een lesprogramma.
Iedereen kan meedoen. Sekse, leeftijd, ras, geloof, seksuele voorkeur en handicap spelen geen rol. De laatste Euro Games werden in juli 2016 in Helsinki gehouden, waaraan 1.400 sporters deelnamen. Drie jaar stond het evenement niet op de kalender, maar voor de komende jaren zijn er al steden aangewezen. Het eerstvolgende vindt plaats in Rome (2019), daarna volgen Düsseldorf (2020) en Malmö/Kopenhagen (2021). Oorspronkelijk zijn de spelen een Nederlands initiatief. In 1992 en 1993 werden de eerste edities in Den Haag gehouden. Zowel het aantal sporten als deelnemers varieert sterk. De meest succesvolle editie was Stockholm 2015 toen er ruim 4.500 deelnemers waren uit 71 landen met 28 verschillende sporten.
Voor Nijmegen is al een reeks mogelijke sporten geselecteerd: voetbal, zwemmen, atletiek, hockey, ballroomdancing, badminton, (beach)volleyball, wielrennen en tennis. Er zijn in de stad geschikte accommodaties voor te vinden. De commissie LHBT adviseert verder om rugby, roeien en crossfit aan die lijst toe te voegen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Discussie over cameratoezicht laait op na onopgeloste mishandeling van Alex op Plein 1944
NIJMEGEN - De discussie over cameratoezicht op Plein 1944 in Nijmegen laait weer op, nu er vijf maanden na de zware mishandeling van Alex niemand is opgepakt. Onder anderen VVD-raadslid Nick de Graaf roept de gemeente op om tijdelijk camera's te hangen op het plein. De gemeente ziet daar echter niets in. -
Snuffelpalen die 24 uur per dag vervuiling gaan meten in de woonwijken: Nijmeegse raad denkt erover na
NIJMEGEN - Een meerderheid van van de Nijmeegse gemeenteraad lijkt voorstander van plaatsing van snuffelpalen die 24 uur per dag in woonwijken de luchtverontreiniging gaan meten. Dat bleek gisteravond in een debat. -
PREMIUM
69 huizen op plek oude school in Nijmegen, maar hoe zit het met de huidige gebruikers?
NIJMEGEN - Op de plek van het oude Montessori College aan de Berg en Dalseweg worden 69 woningen gebouwd. Na een jarenlange impasse gaat het nu snel met de ontwikkeling. Zo snel dat de huidige huurders zich overvallen voelen. Ander discussiepunt: er moeten 120 bomen worden gekapt. -
PREMIUM
Drank, drugs en zwartreizigers: NS grijpt in om toenemende overlast op station Nijmegen
NIJMEGEN - Reizen zonder daarvoor te betalen, roken en drugs gebruiken in de stationshal, geen mondkapje dragen en een vechtpartij: de overlast op het centraal station Nijmegen neemt de laatste weken flink toe. Om een eind te maken aan de aanhoudende incidenten, heeft NS de beveiliging opgeschroefd. -
PREMIUM
Vaker crematies op zondag vanwege vele doden: extra drukte bij het crematorium door winterpiek én corona
NIJMEGEN - De gebruikelijke winterpiek in combinatie met corona zorgt voor extra drukte bij crematorium Waalstede in Nijmegen. Daarom worden vaker op zondagen crematieplechtigheden gehouden. Maar de piek is momenteel minder hoog dan tijdens de eerste coronagolf van afgelopen voorjaar.
-
Video Verkeersopstopping op Energieweg, vrachtwagen staat midden op de weg stil na brandje
NIJMEGEN - Een vrachtwagen is donderdagochtend gestrand op de Energieweg in Nijmegen. Er was een kleine brand onstaan in het voertuig, die inmiddels geblust is. De chauffeur deed dat zelf met een paar flessen water. -
PREMIUM
Een jaar later: hoe staan de culturele instellingen er voor?
NIJMEGEN - Met de coronomaatregelen en lockdowns was het een zwaar jaar voor de culturele instellingen. Arthouse LUX, Stadsschouwburg/De Vereeniging, De Lindenberg en Museum Het Valkhof: ze zagen allemaal het aantal bezoekers fors kelderen. Dankzij de steunmaatregelen van gemeente, provincie, rijk en van fondsen redden ze het wel, zeggen ze. -
PREMIUM
Vrachtwagenchauffeur Hayley (27) hoopt meer jongeren enthousiast te krijgen voor haar job: 'Loop eens een dagje mee'
NIJMEGEN - 47 jaar. Dat is de gemiddelde vrachtwagenchauffeur in Nederland. En die leeftijd neemt niet af, maar juist toe. Meer jongeren in de logistiek is volgens Ben Hendriks van Logistiek Expertise Centrum Nijmegen dé oplossing voor de toekomst van de sector.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
10 reacties
depapa
SRB
Oosterhout2014
Greatest
Dion