Volledig scherm
Het Valkhofpark met links de St.Nicolaaskapel van rond het jaar 1000 en rechts de Barbarossaruïne.

Nijmegen wil Valkhofpark nu het liefst zelf opknappen

NIJMEGEN - Het opduiken van telkens nieuwe vertragingen van de herbouw van de donjon, begint de gemeente Nijmegen intussen 'ook behoorlijk te irriteren'. De herbouw is gekoppeld aan een grondige opknapbeurt voor het Valkhofpark en dat gebeurt ook maar niet. De Stichting Donjon zou die ook uitvoeren, zo is eerder vastgelegd. Wethouder Bert Velthuis wil nu af van die afspraak en zelf aan de slag.

De gemeente heeft jaren geleden 1,2 miljoen euro gereserveerd voor de herinrichting van het park. Diverse gemeenteraadsfracties hebben al vaker erop aangedrongen om als gemeente snel zelf die klus uit te voeren. Voorzitter Stef Cuppens van de Stichting Donjon staat daar intussen voor open.

Geen aanhanger

Eerder heeft die stichting al wel een plan voor een nieuwe inrichting van het park laten ontwerpen door het Amsterdamse bureau B+B. Het idee was er een leerwerkproject van te maken. B+B bedacht een park met minder paden en meer gras, extra ruimte voor picknicken, dansen, spelen of liggen, plus een rondgang aan de randen van het park. Ook zouden resten van de oude burchtmuren beter zichtbaar worden gemaakt. Wethouder Velthuis is geen aanhanger van die aanpak. Hij zoekt nog naar een andere aanpak voor de vernieuwing van het park. Hoe en wat is nog niet bekend.

Scherpe eisen

Of hij tempo kan maken, is twijfelachtig. De scherpe eisen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor de opgravingen voorafgaand aan de herbouw van de donjon, gelden ook voor aanpassingen in het park, zelfs als er maar 30 centimeter diep gegraven wordt. Resten van oude bomen mogen bijvoorbeeld niet zomaar worden weggehaald. Ook mogen oude muurresten van  burcht die vorig jaar ontdekt zijn, niet zomaar 'vrijgelegd' worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.