Volledig scherm
Zonnepanelen op het dak van de Vasim. Foto ter illustratie. © Tom Hessels

Nijmegen wil zonnepanelen zien op grootste daken van bedrijven: ‘Er is enorm veel winst te behalen’

NIJMEGEN - Op de twintig grootste daken van bedrijven in Nijmegen moeten zonnepanelen komen. Dat is de inzet van de gemeente, die de eigenaren van de gebouwen daartoe gaat aansporen.

Het idee komt uit de koker van GroenLinks in de gemeenteraad. De raad nam een motie daarover vrijwel unaniem aan. Burgemeester Hubert Bruls nodigt de bedrijven in kwestie nu uit er eens over te praten.

De bedrijven kunnen rekenen op ondersteuning bij het kopen en laten aanbrengen van de panelen. Zo kijken juristen van de gemeente mee met de subsidieaanvragen en worden de bedrijven gekoppeld aan installateurs. Daarmee hoopt de gemeente ze over de streep te trekken.

Quote

Slechts vijf procent van de bedrijfsda­ken is voorzien van zonnepane­len. Een onvoorstel­baar laag percentage

Daan Moerkerk, raadslid GroenLinks

Veel winst te behalen 

GroenLinks-raadslid Daan Moerkerk is blij dat de ondernemers op deze manier een steuntje in de rug krijgen. ,,Slechts vijf procent van de bedrijfsdaken is voorzien van zonnepanelen. Een onvoorstelbaar laag percentage, waar door er enorm veel winst is te behalen.”

Moerkerk begrijpt wel dat zonnepanelen bij veel ondernemers niet boven aan het prioriteitenlijstje staat. ,,Vandaar dat we ze een hapklaar aanbod doen. Daarnaast: het is een misverstand te denken dat je geen geld kunt verdienen met zonnepanelen." Wat het raadslid betreft blijft het niet bij deze twintig. ,,Het is een begin. We hopen dat uiteindelijk zo veel mogelijk bedrijfsdaken zonnepanelen krijgen.”

Het initiatief is niet nieuw: in Amsterdam is met succes een soortgelijke actie gevoerd. Daar is inmiddels een organisatie in het leven geroepen die namens de gemeente bedrijven ondersteunt.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.