Volledig scherm
© DG

Nijmegenaar hoort 2,5 jaar cel eisen voor gewelddadige beroving na afspraak via datingapp

Een 19-jarige Nijmegenaar heeft dinsdag 30 maanden cel tegen zich horen eisen in de rechtbank van Almelo. Hij stond daar, net als een 20-jarige man uit die plaats, terecht voor de gewelddadige beroving van een Almeloër waarmee ze via een datingapp een afspraak hadden gemaakt. 

Het tweetal maakte begin april 2018 een afspraak met het slachtoffer. Onder bedreiging van een boksbeugel, een mes en een vuurwapen namen ze hem vervolgens mee, lopend en in de auto.

Volgens de officier moest de man meerdere keren geld pinnen en zou hij zijn gedwongen tot verhoging van zijn limiet zodat hij rood kon staan. De mannen zouden hem ook zijn adresgegevens en pincodes van telefoon en bankpas afhandig hebben gemaakt. Een dag na de beroving is 500 euro van zijn bankrekening afgeschreven.

Het slachtoffer heeft twee uur lang doodsangsten uitgestaan, stelde de officier. ,,Hij wist niet of hij het zou overleven”, zei ze tijdens de zitting.

Mobiele telefoon

De twee mannen ontkennen, maar volgens het openbaar ministerie is er voldoende bewijs gevonden, met name op de mobiele telefoons van de verdachten uit Nijmegen en Almelo. Het gaat om berichten die ze naar elkaar stuurden, foto's en gegevens van hun slachtoffer.

De Nijmegenaar had nog een voorwaardelijke straf staan. Bij een veroordeling wordt die mogelijk bij de uiteindelijke celstraf opgeteld. Het voorarrest mag er wat betreft de officier van justitie weer afgetrokken worden. De 20-jarige verdachte uit Almelo hoorde 24 maanden celstraf eisen, waarvan 8 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 3 jaar.

Voor een derde verdachte, een 22-jarige man uit Almelo, is vrijspraak gevraagd. Of hij erbij betrokken was, kan niet bewezen worden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.