Volledig scherm
© Mariska Hofman

Nijmegenaar scheidt het afval te goed: zak wordt duurder

NIJMEGEN - Nijmegenaren scheiden hun afval steeds beter en daardoor komt er bij de gemeente te weinig geld binnen via de verkoop van de tariefzak van de Dar. Nu gaat de prijs omhoog.

De tariefzakken voor restafval worden duurder op 1 januari 2019. De grote groene zak gaat 1,09 euro kosten, dat was 93 cent. Voor de kleine rode zak moet 69 cent betaald worden en dat was 62 cent.

De prijsverhoging is volgens de gemeente noodzakelijk omdat Nijmegen inmiddels te weinig inkomsten krijgt uit de verkoop van de zakken. De inwoners scheiden het afval zoals plastic, oud papier en groenten steeds beter, waardoor ze minder betaalde zakken nodig hebben. Met een tariefzak wordt voldaan aan het principe 'de vervuiler betaalt'.

Inkomstenbron

De gemeente moet van de opbrengsten van de tariefzaak deels de inzameling en de verwerking van afval betalen.  Ook de afvalstoffenheffing is een belangrijke inkomstenbron.

De gemeente wil ook besparen op de kosten van de afvalinzameling. Zo kunnen Nijmegenaren voortaan nog maar één keer per jaar de Dar het grofvuil gratis laten ophalen. Tot op heden mocht dat twee keer. Dat bespaart naar schatting 80.000 euro. Verder wordt de papieren afvalwijzer niet meer huis-aan-huis bezorgd. Inwoners krijgen die alleen nog op verzoek toegezonden, anders zijn ze aangewezen op de digitale versie die te vinden is op de website van de Dar. Die maatregel bespaart ook weer 40.000 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. ’t Plein: Stallingen te krap voor nieuwe generatie fietsen
  PREMIUM
  column

  ’t Plein: Stallingen te krap voor nieuwe generatie fietsen

  Ik rij al jaren rond op een sportieve fiets. Niks bijzonders trouwens. Het is een stadsfiets met tassen achterop, een normaal stuur. Toch lukt het me vaak niet een goede plek te vinden in de Nijmeegse fietsenstallingen. Altijd gedoe met plaatsen, zeker bij de Mariënburg. Maar ook bij nieuwere stallingen. De opstelling van de rekken is gewoon niet passend meer voor de huidige generatie fietsen. Mijn fiets bovenin plaatsen is gewoon onmogelijk, dan schuurt het stuur langs het plafond. Maar ook de onderste rekken zijn vaak te smal, de tussenruimte tussen de rekken is te klein.
 2. Politiebureaus Gelderland-Zuid in weekend op slot: ‘Onbegrijpelijke noodgreep’
  PREMIUM

  Politiebu­reaus Gelderland-Zuid in weekend op slot: ‘Onbegrij­pe­lij­ke noodgreep’

  NIJMEGEN - Het hoofdbureau van de politie in Nijmegen is sinds kort gesloten op zaterdag en zondag. Dat betekent dat in heel Gelderland-Zuid (het district onder de Waal) geen politiebureau meer open is voor publiek, bevestigt politiechef Lute Nieuwerth. Het politiebureau in Arnhem blijft in de weekenden wel gewoon open. De bureaus in Ede, Wageningen en Doetinchem zijn al jaren alleen op zaterdag geopend.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.