Nijmegenaar zet hulpactie op voor Lesbos: kledingboxen in vluchtelingenkampen

NIJMEGEN - Nijmegenaar Paul van der Heijden schraapte eerder dit jaar twee weken aan vakantiedagen bijeen om op Lesbos de vluchtelingenstroom die het Griekse eiland overspoelt te helpen. Terug in Nederland heeft hij een actie opgezet om plastic boxen naar de kampen te krijgen.

Volledig scherm
Paul van der Heijden: ,,Wat ik daar heb gedaan is natuurlijk een druppel op de hete plaat. Maar het laat de mensen zien dat ze er niet helemaal alleen voor staan.’’ © Eigen foto

12.500 euro heeft Van der Heijden nodig om 2500 plastic boxen voor kledingopslag in Griekenland te krijgen. ,,Toen ik daar kwam was er al best veel geregeld maar andere dingen nog niet'', vertelt de 53-jarige Nijmegenaar. 

Beschimmeld en ondergescheten 
,,Zo was alle gedoneerde kleding opgeslagen in dozen in een oude kippenschuur en een oude werkplaats. Wel, in de kippenschuur regende en woei het door alle ramen daar binnen dus veel kleding die uit die dozen kwam was beschimmeld en konden we weggooien. Daar zat gloednieuw spul bij. En in de oude werkplaats zaten duiven die de hele boel hadden ondergescheten en ratten die er aan hadden gezeten. Dat werkte ook niet.”

Vrachtwagen vol boxen
Terug in Nijmegen schreef Van der Heijden, ambulancechauffeur van beroep, een handvol bedrijven aan en Curver schreef terug. ,,Zij wilden wel tegen kostprijs die boxen leveren. Inclusief verzenden komt dat neer op ongeveer 5 euro per box. Dan kunnen ze daar de mannen-, vrouwen- en kinderkleding scheiden op de juiste maten. Met 2500 van die boxen is het precies een vrachtwagen vol. Die zou ik met collega's in principe zelf nog die kant op kunnen rijden, we hebben allemaal het rijbewijs ervoor. Maar zover is het nu nog niet."

102 nieuwe boten aangekomen
Eerst maar het volledige bedrag bij elkaar krijgen; Van der Heijden is bijna halverwege. Na wat hij op Lesbos zag, is hij blij zijn steentje bij te kunnen dragen. Volgens het Aegean boatreport van de Noorse vluchtelingenorganisatie die betrokken is bij de opvang, kwamen er in augustus weer 102 nieuwe boten aan op Lesbos waarmee het aantal vluchtelingen daar boven de 12.000 kwam.

Van der Heijden: ,,Wat ik daar heb gedaan is natuurlijk een druppel op de hete plaat. Maar het laat de mensen zien dat ze er niet helemaal alleen voor staan. Dat niet iedereen vindt dat ze maar weer terug moeten naar waar ze vandaan komen."

Niet iedereen opvangen
Al heeft Van der Heijden ook begrip voor díe mening. ,,Natuurlijk zou het goed zijn de mensen in hun eigen regio op te vangen. Maar in veel gevallen kan dat niet. En ja, er zitten economische vluchtelingen tussen die dit als een kans zien. Daar moeten we duidelijk onderscheid maken in opvang: we kunnen niet iedereen opvangen. Maar voor wie er de noodzaak wel is, moet geholpen worden. Dat zou ik zelf ook willen als ik in die situatie zat."

Doneren? Dat kan op rekeningnummer NL19INGB0796077029.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Eerste P-plaatsen voor bakfietsen op Hertogplein als proefproject: ‘Ik wil niet dat klanten een bon krijgen’

  Eerste P-plaat­sen voor bakfietsen op Hertog­plein als proefpro­ject: ‘Ik wil niet dat klanten een bon krijgen’

  NIJMEGEN - Op het brede trottoir van het Hertogplein in Nijmegen zijn drie speciale parkeerplaatsen voor bakfietsen ingericht. In opdracht van de gemeente zijn op de stoep voor speelgoedwinkel De Regenboog vakken gemarkeerd met een bakfietssymbool. Zo kunnen bakfietsbestuurders - onder anderen klanten van de speelgoedshop - hun voertuig kwijt terwijl ze even snel een boodschap doen.
 2. 't Plein: Tuinvogeltelling
  PREMIUM
  COLUMN

  't Plein: Tuinvogel­tel­ling

  NIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.