Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © ANP

Nijmegenaren laaiend op KLM voor vlucht over Iran: ‘Ongelooflijk, zulke risico’s met honderden levens’

NIJMEGEN - Laaiend zijn ze, op luchtvaartmaatschappij KLM. ,,KLM heeft mensenlevens geriskeerd door ondanks de spanningen tussen Amerika en Iran toch over Iraans grondgebied te vliegen. Het had net zo goed ons vliegtuig kunnen zijn dat uit de lucht werd geschoten. We zijn daar echt heel erg kwaad over.”

Volledig scherm
Wil Jansen en Gemma van Breemen in India. © RV

Vlucht KL877 met daarin Wil Jansen en zijn vrouw Gemma van Breemen uit Nijmegen vloog in de nacht van 7 op 8 januari van Amsterdam naar India. Daarbij werd ook over Iraans grondgebied gevlogen. 

In diezelfde nacht vuurde Iran meer dan een dozijn raketten af op twee luchtmachtbases in Irak. Een vergeldingsactie na de droneaanval die de Amerikanen op 3 januari uitvoerden. Bij die aanval kwam de Iraanse generaal Qassem Soleimani, hoofd van het elitekorps Quds Force van de Revolutionaire Garde, om het leven. 

In de vroege ochtend van 8 januari schoten de Iraniërs per abuis een passagiersvliegtuig uit de lucht. Alle 176 passagiers kwamen daarbij om het leven.

,,Na de aanslag op 3 januari was het wachten op een reactie van Iran”, zegt Jansen vanuit zijn hotelkamer in de Indiase stad Mysore. ,,Het luchtruim boven dat land is vanaf dat moment oorlogsgebied. Daar vlieg je toch niet met vliegtuigen vol burgers overheen?’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.