Volledig scherm
Kunstenares Sanne Willemsen met de vier deelnemers aan het project. Foto: Gerard Verschooten

Nijmegenaren met psychische problemen op 91 billboards in de stad

NIJMEGEN - Vier Nijmegenaren met een 'psychische kwetsbaarheid' zijn vanaf deze maand door heel Nijmegen te zien met het kunstproject #wijzijnooknijmegen. De Nijmegenaren zijn te zien in een expositie in De Lindenberg, een huis-aan-huiskrant die verspreid wordt in een oplage van 51.000 stuks en op foto's op 91 billboards in de stad.

Het project is een initiatief van het Besiendershuis en kunstenares Sanne Willemsen.

Jubeljaar
Aanleiding om dit project te beginnen was dat 2016 te boek staat als 'jubeljaar voor Nijmegen'. "De gemeente viert volop feest, met onder meer de 100ste Vierdaagse, de Giro die door Nijmegen kwam en de Special Olympics.

Maar voor veel mensen met een psychische kwetsbaarheid is 2016 helemaal niet zo'n feest", zegt Willemsen. „Die onzichtbare groep willen we in beeld brengen. Over mensen met psychische problemen bestaan veel vooroordelen en veel mensen zijn er onbekend mee. Toch krijgt een op de vier mensen ermee te maken. Bizar veel. Die vooroordelen en de onbekendheid over de psychiatrie willen we weg hebben."

Nachtopvang
Voor het project heeft Willemsen onder meer mindfullnesstrainingen gevolgd om geschikte deelnemers te ontmoeten. Ook heeft ze bij onder meer instellingen als de nachtopvang aangeklopt en deed ze oproepen.

Persoonlijke verhalen
In de krant zijn naast portretfoto's persoonlijke verhalen te lezen van de deelnemers. De expositie wordt donderdag om 17.15 uur officieel geopend door wethouder Bert Frings en is tot en met 4 december te zien in De Lindenberg. De krant wordt van 19 tot en met 22 november verspreid bij ruim 51.000 huishoudens en de portretfoto's komen van 22 november tot en met 5 december te hangen op 91 lichtreclamezuilen in de stad.

Lees een uitgebreid verhaal en portretten van deelnemers in De Gelderlander, editie Nijmegen, van donderdag 17 november of in onze e-paper.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.