Volledig scherm
Tussen de zandafgraving en het MaasWaalkanaal gaan in de toekomst dagelijks 78 vrachtwagen heen en weer rijden. © M Kuster

Niks te doen tegen zandtrucks op Westkanaaldijk

NIJMEGEN - De Nijmeegse wethouder Bert Velthuis ziet geen mogelijkheden om iets te doen tegen de 'milieuvervuilende' zandtransporten die over twee jaar dagelijks vanaf het ontzandingsgebied Beuningse Plas naar de de Westkanaaldijk in Nijmegen-West rijden. 

Het gaat dan om  zo'n 78 vrachtwagens die elke werkdag heen en weer pendelen tussen de plas en het MaasWaalkanaal. De transporten gaan zo'n zestien jaar lang door. GroenLinks in Nijmegen is daar hevig van geschrokken. Fractieleider Pepijn Boekhorst pleitte daarom in november al voor andere oplossingen. 

Luchtkwaliteit

Hij wees erop dat de luchtkwaliteit in Nijmegen-West al fors aangetast wordt door het vele verkeer en de industrie. Hij kondigde aan tot het uiterste te gaan om tot een duurzaam alternatief te komen, zoals een zandbuis of transportband.

Volgens Velthuis zijn al die alternatieven bekeken, maar onhaalbaar. Dat laat hij weten in een antwoord op vragen van Boekhorst. 

Geen partij

Velthuis benadrukt dat Nijmegen ook geen partij is bij het uitvoeringscontract tussen de ontzander en de gemeente Beuningen. Bedrijven in de omgeving , zoals het farmaceutisch Synthon,  hadden bovendien bezwaren tegen een zandtransportband. 

Vanaf de kade aan de Westkanaaldijk wordt het zand straks per schip verder vervoerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Run op winterse producten in de bouwmarkten: van strooizout tot sneeuwschuivers
    PREMIUM
    video

    Run op winterse producten in de bouwmark­ten: van strooizout tot sneeuw­schui­vers

    NIJMEGEN - In bouwmarkten is het deze dinsdag een komen en gaan van klanten. Van ruitontdooiers en sneeuwschuivers en van strooizout tot ruitenwisservloeistof; op veel winterse producten is door het winterweer een run ontstaan. ,,Mensen beseffen pas laat dat ze dat soort spullen nodig hebben. Dan kan het zijn dat het zo gebeurd is met de voorraden’’, zegt Theo van der Velden, die de spullen al veertig jaar verkoopt bij de Gamma in Nijmegen-West.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.