Volledig scherm
Inzameling van luiers. © Raphaël Drent

Nog even wachten op luierinzameling in regio Nijmegen

NIJMEGEN - Het duurt nog zeker een jaar voordat er in Nijmegen en omgeving luiers en ander incontinentiemateriaal apart ingezameld worden. De eerste splinternieuwe reactor van de Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN) in Weurt is wel vrijwel klaar en wordt volgende week in gebruik genomen. Maar er wordt eerst proefgedraaid met luiers van andere gemeenten, die al een systeem hebben voor inzameling van incontinentiemateriaal. 

De techniek van de nieuwe reactor moet zich eerst bewijzen voordat de twaalf regiogemeenten rond Nijmegen en rond Ede zelf beginnen met aparte inzameling. Op het terrein van de ARN ligt inmiddels al een kleine voorraad luiers klaar, waarmee de nieuwe reactor gevoed kan worden. 

15.000 ton

De ARN heeft zich tot mei de tijd gegeven om te kijken of de nieuwe reactor inderdaad functioneert. Pas dan wordt besloten of er ook een tweede en derde reactor komt, waardoor er uiteindelijk in totaal 15.000 ton aan incontinentiemateriaal verwerkt kan worden in Weurt. 

De voorbereidingen op de aparte inzameling gaan al wel eerder van start. De DAR gaat in samenspraak met de gemeenten een systeem bedenken, waarbij er vermoedelijk containers komen bij kinderdagverblijven en zorgcentra. Logisch is dan ook dat ouders en ouderen uit de buurt het spul daar naartoe kunnen brengen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.