Volledig scherm
PREMIUM
© Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Nog jaarlijks honderden slachtoffers door WOII

oorlogsuitkeringenNIJMEGEN - De Tweede Wereldoorlog eist tot op de dag van vandaag nog jaarlijks vele honderden slachtoffers. In 2018 meldden zich nog zo'n 450 nieuwe mensen die aanspraak willen maken op een van de uitkeringen die er bestaan voor getroffenen door de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Nederlands-Indië.

Quote

In de meeste gevallen gaat het om mensen die er psychische klachten aan over hebben gehouden

André Kuijpers, Sociale verzekeringsbank

De Nederlandse staat is zeven decennia nadien nog jaarlijks meer dan 200 miljoen euro kwijt aan uitkeringen voor oorlogsslachtoffers. Dat bedrag wordt jaarlijks wel minder, maar nog altijd hebben ruim 22.000 mensen een oorlogsuitkering. 

Zo'n uitkering krijg je niet als je de oorlog alleen maar hebt meegemaakt. ,,Er moet je persoonlijk iets zijn aangedaan”, stelt coördinator André Kuijpers van de sociale verzekeringsbank die de uitkeringen voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen regelt. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die in jappenkampen hebben gezeten, om Joden, mensen die vervolgd zijn of gewond zijn geraakt door oorlogsgeweld. ,,In de meeste gevallen gaat het om mensen die er psychische klachten aan over hebben gehouden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.