Volledig scherm
© Martin Ommering

Nog maar 30 kilo afval per inwoner in 2025

NIJMEGEN - Maximaal 30 kilo restafval per inwoner in 2025. Dat is het doel dat gemeenten in de regio Nijmegen zich hebben gesteld. Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen ondertekenden vrijdag hiervoor een akkoord met afvalverwerker Dar en het rijk.

Daarnaast verbinden de regiogemeenten zich aan de afspraak om voor 100 procent afval te scheiden in 2025.

Verminderen
Dat betekent dat geen snippertje papier, splintertje glas of stukje aardappelschil in de vuilnisbak mag belanden. Op dit moment wordt nog per inwoner 103 kilo restafval ingezameld. Per 2020 moet dit 100 kilo zijn. ,,De grote inspanning komt in de jaren erna", zegt een woordvoerster van de Dar.

Inzamelen
In navolging van de gemeente Druten gaat de gemeente Beuningen 'omgekeerd' inzamelen. Dat betekent dat burgers zelf hun restafval naar inzamelpunten in de wijk moeten brengen. Inwoners van de voormalige gemeenten Groesbeek en Millingen hebben een papiercontainer gekregen. Heumen sluit aan op de regionale milieustraten en Nijmegen onderzoekt mogelijkheden voor meer gescheiden afvalinzameling in de stad. Wijchen wil gft-afval in de zomer vaker inzamelen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.