RoBoSculpt, een prototype schedelboor robot nabij de gehoorgang, promotie-ontwerp van Jordan Bos, PhD CST Mechanical Engineering, vakgroep Maarten Steinbuch, TU Eindhoven
Volledig scherm
PREMIUM
RoBoSculpt, een prototype schedelboor robot nabij de gehoorgang, promotie-ontwerp van Jordan Bos, PhD CST Mechanical Engineering, vakgroep Maarten Steinbuch, TU Eindhoven © Bart van Overbeeke

Nog maar een paar jaar en dan opereert in Nijmegen de eerste echte operatierobot zelfstandig

NIJMEGEN - Nog een paar jaar en dan wordt in Nijmegen de eerste patiënt geopereerd door de RoboSculpt, een operatierobot die zelfstandig werkt. Met name chirurgen moeten nog aan het idee wennen.

Robots in de operatiekamer zijn niet nieuw. Maar dat zijn eigenlijk niet veel meer dan machines die direct aangestuurd worden door een chirurg. Nee, dan de RoboSculpt, die kan voorgeprogrammeerd geheel zelfstandig aan de slag. Natuurlijk houdt de chirurg een oogje in het zeil en kan die direct ingrijpen als het moet, maar van directe bediening is geen sprak meer, vertelt Dirk Kunst (49). Hij is kno-arts en schedelbasischirurg van het Radboudumc en Maastricht UMC. En mede-bedenker van het apparaat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.