Volledig scherm

Noodkreet voetbalclubs: we kunnen alcoholgebruik niet controleren

NIJMEGEN - De Nijmeegse voetbalclubs slaken een gezamenlijke noodkreet over de controles op alcoholgebruik in de kantines. Het is bijna ondoenlijk om te voorkomen dat een minderjarige soms een biertje drinkt, zeggen ze in een verklaring. De boetes van 1.360 euro die de gemeente nu regelmatig uitdeelt zijn buitensporig.

De clubs kwamen eerder deze week bij elkaar om te praten over het strenge alcoholbeleid van Nijmegen.

Boetes
Ook afgelopen weekeinde waren er weer controles en kregen diverse clubs opnieuw een boete opgelegd. Er was die avond veel kritiek op de gemeente, diverse vertegenwoordigers waren ontdaan. De clubs doen er alles aan om te zorgen dat 18-minners geen alcohol drinken, maar honderd procent garantie is er niet te geven, zeggen ze.

Teleurgesteld
„Sommige clubs kunnen zeker wat scherper zijn, maar als je per se een overtreding wil vaststellen, vind je altijd wel wat”, zegt Ad Frik, voorzitter van de Federatie van Amateurvoetbalcubs in Nijmegen (FAN). Het stoort de clubs dat burgemeester Hubert Bruls zijn teleurstelling over de overtredingen zo openlijk heeft geuit. 'Beter ware het geweest het ontstane probleem met de sportverenigingen te delen en samen naar een acceptabele oplossing te zoeken'.

Geschrokken
Een woordvoerder van burgemeester Hubert Bruls zegt dat ook de gemeente ‘geschrokken’ is van de eerste resultaten. Hij wijst er op dat de gemeente, die verantwoordelijk is voor de controle op drankgebruik bij minderjarigen, veel tijd en moeite heeft gestoken in preventie. „Niet alleen bij sportclubs, maar ook bij supermarkten en horeca. De percentages naleving moeten wel omhoog, controles zijn dan een legitiem middel. We hebben dat ook aangekondigd.”

De hoogte van boetes daarbij ligt overigens wettelijk vast. De gemeente maakt de resultaten bewust openbaar, maar noemt niet de clubs of de sport die in de fout gaan. De gemeente wil graag praten met de clubs over de praktische problemen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.