Nooit meer je fiets de trap opzeulen; bij de Hezelpoort komt een fietshellingbaan naar de snelbinder

NIJMEGEN - Nooit meer je fiets de steile, gevaarlijke trappen opzeulen: er komt een nieuwe opgang bij de Hezelpoort in Nijmegen voor fietsers van en naar de Snelbinder,  de fietsverbinding over de Waal. Kosten: 2,4 miljoen euro. Eind volgend jaar moet deze nieuwe oprit gerealiseerd zijn.

Het wordt een hellingbaan op palen op het talud naar de meters hoger gelegen Snelbinder. Dat lijkt eenvoudig, maar het is een hele constructie en die maakt het kostbaar. Een duur hellinkje, zegt wethouder Harriët Tiemens. De duizenden fietsers die dagelijks gebruik maken van de Snelbinder die Nijmegen verbindt met Lent, rechtvaardigen de investering. De fietsbrug is een cruciale verbinding die mensen verleidt om de fiets te pakken in plaats van de auto, aldus de wethouder. ,,Er wordt veel autoverkeer ‘afgevangen’.” Dat is goed voor de bereikbaarheid van de stad. Het verkeer tussen de stad en Lent zal bovendien nog verder toenemen, want in de Waalsprong worden nog eens zesduizend huizen gebouwd. 

De kosten voor de nieuwe fietsopgang staan in de begroting van de gemeente Nijmegen. De opgang wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met Prorail. 

Er zijn al twee opgangen naar de fietsbrug, bij de Hezelpoort en op de Waalkade. Het zijn gevaarlijk steile trappen waar het zwoegen is om je fiets op de Snelbinder te krijgen. Bij de Hezelpoort waren aanvankelijk ook twee roltrappen die fietsers op een luxe manier naar boven moesten brengen. Maar vaak deden de roltrappen het niet en moesten fietsers alsnog hun tweewieler naar boven zeulen. Na de ergernissen en dure reparaties besloot de gemeente in 2012 de fietsbrugroltrap helemaal weg te halen. Fietsers kunnen overigens een paar honderd meter verderop, nabij het politiebureau aan de Stieltjesstraat, heel makkelijk de Snelbinder op.

Quote

Er wordt door de Snelbinder veel autover­keer ‘afgevangen’

Wethouder Harriët Tiemens
Volledig scherm
De groenstrook wordt een hellingbaan naar de fietsbrug. © Bert Beelen

Bruggenrondje

De Snelbinder die in  2004 tegen de spoorbrug werd gehangen en dwars door het monumentale torengebouw aan de kop van de spoorbrug gaat, is aangelegd om bewoners van het nieuwe stadsdeel Waalsprong een snelle verbinding met de bestaande stad te bieden. De fietsbrug wordt ook veel gebruikt door wandelaars en biedt een panoramisch uitzicht op Waal en stad. Ook hardlopers rennen er voor heel vaak voor een ‘bruggenrondje’. 

De nieuwe fietsopgang bij de Hezelpoort is een van de maatregelen van het Nijmeegse college om fietsvoorzieningen te verbeteren en zo de stad bereikbaar te houden. 65 procent van de Nijmegenaren die in de stad werken, pakt de fiets.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.