Rutger (7) kijkt door een microscoop naar een chip tijdens de Dutch Technology Week op de Novio Tech Campus.
Volledig scherm
Rutger (7) kijkt door een microscoop naar een chip tijdens de Dutch Technology Week op de Novio Tech Campus. © Rein Wieringa

Novio Tech Campus opent deuren voor publiek

NIJMEGEN - Luisteren naar een vlam, een stappenteller programmeren of een microchip van dichtbij bekijken. Het kon zaterdag op de Novio Tech Campus in Nijmegen, waar bedrijven tijdens de Dutch Technology Week lieten zien wat ze konden.

,,De open dag is bedoeld voor kinderen, medewerkers en omwonenden”, zegt organisator Johan Kluitmans. Vooral kinderen zijn een belangrijke doelgroep. ,,We laten zien dat technologie helemaal niet eng of moeilijk is. Hopelijk kiezen ze dan eerder een technische richting. We zien nu al dat er een groot tekort is aan technisch geschoold personeel.”

Productieproces verontreinigen

Volledig scherm
© Flip Franssen

,,Normaal kom je onze gebouwen alleen met een afspraak naar binnen”, aldus Kluitmans. ,,Als mensen zomaar door de gebouwen mogen dwalen ontstaat namelijk het risico dat ze het productieproces verontreinigen.” De chips van NXP worden bijvoorbeeld in een extreem schone omgeving gemaakt. Die fabriek is overigens nog steeds verboden terrein. 

De hele dag presenteerden bedrijven hun technologie en waren er rondleidingen door gebouwen van de techbedrijven NXP, Nexperia en Sencio. Ook op de Radboud Universiteit waren zaterdag technische snufjes te zien. De zonnetrein van de gemeente Nijmegen vervoerde publiek over de ‘high-tech ontdekkingsroute’ tussen de twee campussen. 

Zenuwachtig van publiek

Tussen banners en stapels visitekaartjes staan de nieuwste innovaties van de bedrijven van de Novio Tech Campus. Medewerkers in polo's vertellen enthousiast over hun werk, veel van hen pas afgestudeerde technici die zelf producten ontwikkelen. Sommige lijken zenuwachtig - het gebeurt niet elke dag dat ze een publiek hebben.

Quote

Een vlam die geluid maakt omdat ie snel aan en uit gaat. Of een magnetron om eitjes te koken.

Deskundigen in techsector

,,Deze vlam gaat zo snel aan en uit dat hij geluid maakt", zegt Klaus Werner van PinkRF. ,,Deze aangepaste magnetron is zo nauwkeurig dat je er een ei in kan koken”, weet zijn collega Marijn Slootweg. En nog een feitje van Hans ten Cate van Ampleon: ,,Met de stroom die in een uur door deze transistoren kan, kan je 20 000 mobieltjes opladen.”

Volledig scherm
© Flip Franssen

Ten Cate laat een transistor zien aan de 7-jarige Rutger. ,,Dat is een soort kraantje waar wel of geen stroom doorheen kan. Heb je wel eens van een 5G-netwerk gehoord?” Rutger kijkt zijn ogen uit tussen alle techniek. ,,Ik weet niet wat ik het mooiste vind, ik denk de vlam die een liedje kan spelen. Misschien wil ik later ook wel uitvinder worden.”

Het is de eerste keer dat Nijmegen meedoet aan de technologieweek, die dit jaar voor de achtste keer wordt gehouden. Kluitmans: ,,Volgend jaar willen we het groter aanpakken, met een ‘night of the nerds’ voor middelbare scholieren.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.