Volledig scherm
De nieuwe ja-ja sticker © beeldbewerking Parool

'Nu ook snel in Nijmegen: alleen reclame in bus met ja-ja-sticker'

NIJMEGEN - Alleen reclamefolders in de bus bij woningen met een ja-ja-sticker, anders niet. Dat moet ook in Nijmegen ingevoerd worden om ongewenste folders in brievenbussen tegen te gaan. Dat eisen de PvdA en GroenLinks. 

Vorige week werd duidelijk Amsterdam die ja-ja-sticker mag invoeren. Vanaf 1 januari mogen dan alleen nog op die adressen folders bezorgd worden.

Nee-nee achterhaald

Wie nu geen reclame wil, moet een nee-nee sticker op de brievenbus plakken. Die moeten ze dan ophalen bij de gemeente.  Amsterdam vindt dat achterhaald en wil juist dat mensen die reclame willen ontvangen, in actie moeten komen. Amsterdam denkt dat zo heel wat ongewenste reclame voorkomen kan worden. Dat kan een fikse papierbesparing opleveren. 

Besparing

Giselle Schellekens van de PvdA en Jos Reinhoudt  van GroenLinks willen de Amsterdamse aanpak ook in Nijmegen invoeren. Ze hebben daarover al eerder vragen gesteld aan wethouder Harriët Tiemens. Schellekens en Reijnhoudt denken dat in Nijmegen zo 2,5 miljoen kilo aan ongewenst drukwerk bespaard kan worden. 

Rechter

Tiemens toonde eerder sympathie voor de Amsterdams aanpak, maar wilde eerst de rechtszaken van de folderbranche tegen die gemeente afwachten. Vorige week woensdag bleek dat de rechter de Amsterdamse aanpak goedkeurt. Schellekens: ,,Nu het in Amsterdam mag, is er geen reden meer om de ja-ja-sticker in Nijmegen nog langer op te houden." 

Zij heeft dit weekeinde samen met Reinhoudt vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. ,,Het is heel simpel: we willen weten wanneer de wethouder tot actie overgaat.''

Serieus kijken

 Wethouder Tiemens laat desgevraagd aan De Gelderlander in eerste reactie weten dat zij nu inderdaad serieus gaat kijken naar een Nijmeegse ja-ja-sticker als alternatief voor nee-sticker. ,,Wat mij betreft gaan we hiermee aan de slag." 

De folderbranche in Amsterdam overweegt overigens nog een hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.