Volledig scherm
Een inspanningstest in extreme omstandigheden. © Radboudumc

Olympische sporters trotseren op Papendal vochtige hitte om te vlammen in Tokio: ‘Niet eerder Spelen in zo’n uitdagend klimaat’

NIJMEGEN - Een uur tot uitputting toe fietsen in de nagebootste extreme hitte en luchtvochtigheid van Tokio. Die inspanningstest hebben al meer dan honderd olympische sporters gedaan in de ‘klimaatkamer’ van sportcentrum Papendal. 

Het gebeurt in voorbereiding op de Olympische Spelen deze zomer. Leden van TeamNL krijgen aan de hand van hoe het lichaam reageert, een op maat gemaakte ‘koel- en warmtestrategie’ aangereikt. Dit om straks optimaal en zonder noemenswaardig prestatieverlies te kunnen presteren. 

Quote

Je hebt minimaal tien trainings­da­gen in een warm en vochtig klimaat nodig om tolerantie voor de hitte op te bouwen

Thijs Eijsvogels, projectleider en inspanningsfysioloog

Gouden medailles

Volgens Thermo Tokio-projectleider en inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels van het Radboudumc is deze voorbereiding absolute noodzaak voor het winnen van gouden medailles. ,,Niet eerder werden de Spelen in zo’n uitdagend klimaat gehouden. Er worden temperaturen verwacht van meer dan 30 graden.” 

,,Met 75 procent relatieve luchtvochtigheid is het in Japan ook erg vochtig. Deze zware klimatologische omstandigheden gaan een belangrijke rol spelen in de prestaties van onze TeamNL-sporters”, aldus Eijsvogels.

Verval enorm

Hij is geschrokken bij het afnemen van de fietstesten in Japanse omstandigheden. Daarbij wordt naast sportprestatie ook lichaamstemperatuur en vochtbalans van de individuele sporters nauwgezet gemeten. ,,Het gaat niet om een paar procentjes minder presteren. Het verval is enorm.” 

Het advies zal voor elke topsporter zijn om goed voorbereid naar Tokio te vliegen. ,,Je hebt minimaal tien trainingsdagen in een warm en vochtig klimaat nodig om tolerantie voor de hitte op te bouwen.” 

Koelvesten

Per sporter wordt daarnaast gekeken hoe deze ondanks de hoge luchtvochtigheid toch zijn warmte optimaal kwijt kan raken. ,,Bijvoorbeeld door het innemen van gekoelde drankjes en, als het gewicht geen rol speelt, het dragen van koelvesten. De optimale aanpak is voor iedereen anders.”

Over drie weken wordt op Papendal ook getest wat het Japanse klimaat doet met supporters. ,,Wat doet het met je lichaam als je urenlang in die verzengende hitte staat? Supporters doen dat ook nog eens zonder voorbereiding. We zijn benieuwd hoe zij op deze omstandigheden reageren.”

Het Radboudumc zoekt nog proefsupporters. Meer informatie en aanmelden: radboudumc.nl

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.