Volledig scherm
© ANP

OM eist celstraffen voor bende die gestolen VW Polo’s liet strippen

ARNHEM – ,,Het leek alsof het stelen van auto’s een baan voor hem was.” De officier van justitie eiste vrijdag een gevangenisstraf van vier jaar tegen een 29-jarige Nijmegenaar voor het ‘professioneel’ stelen van 25 auto’s in 2015 en 2016 in de wijde omgeving.

Om de nacht ging de verdachte volgens hem op pad om bij voorkeur een Volkswagen Polo te stelen, die af te leveren en anderen in het netwerk van zijn criminele organisatie de wagen te laten strippen en onderdelen naar Polen af te laten voeren.

Tegen een 28-jarige inmiddels van Nijmegen naar Ewijk verhuisde verdachte eiste hij drie jaar cel voor betrokkenheid bij de diefstal van dertien auto’s en het bezit van duizend xtc-pillen. Een derde betrokkene (27 jaar uit Nijmegen) hoorde een werkstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar eisen voor betrokkenheid bij de diefstal van twee auto’s.

Namaaksleutel

Gegevens uit telefoontaps, peilbakens onder de auto van de oudste verdachte, camerabeelden en huiszoekingen leveren volgens de officier van justitie de volgende modus operandi op. Kort voor middernacht pikt de Nijmegenaar een van de anderen op voor een voorverkenning. Ze zien een auto die ze willen hebben en lezen het elektronisch slot met speciale software van afstand uit. Met de gegevens gaan ze naar huis om een duplicaatsleutel te maken. Met die namaaksleutel rijden ze terug en weten ze de auto te openen.

Met weer ander software schakelen ze het alarm uit.

De bijrijder levert de gestolen auto af bij een loods in Nijmegen. De volgende dag komen twee Polen die de auto meenemen naar een loods in de buurt van Veghel om hem te strippen. De onderdelen gaan naar Polen.

Lang blijven liggen

De rechtbank hield de verdachten de diefstallen in onder meer Nijmegen, Arnhem, Beuningen, Molenhoek, Lent en Beneden Leeuwen gisteren stuk voor stuk voor. Ze wensten er niet op te reageren.

Anders dan de raadslieden ziet de officier van justitie voldoende bewijs. Behalve de gegevens uit de telefoontaps en peilbakens zijn er bij huiszoekingen blanco sleutels gevonden en blijkt er door de verdachten op internet te zijn gezocht naar hoe je auto’s steelt met speciale software. Omdat de zaak lang is blijven liggen, matigde hij zijn strafeis.

De raadslieden vinden het bewijs te mager en vroegen vrijspraak.

Uitspraak: over twee weken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.