Mirjam van Kuppeveld met haar dementerende moeder in de dierenweide van zorgcentrum Bosrand.
Volledig scherm
PREMIUM
Mirjam van Kuppeveld met haar dementerende moeder in de dierenweide van zorgcentrum Bosrand. © Bert Beelen

Omgaan met dementie: leven met verwarde moeder in een gebarricadeerd huis

MALDEN - Ouderen met flinke geheugenstoornissen wonen nog gewoon thuis. Als het daar misgaat, belanden de meesten op de crisisafdeling van ziekenhuis of verpleeghuis, zo leert onderzoek in Nijmegen. Het relaas van een dochter uit Malden die haar moeder met dementie in huis nam.

Toen ze haar dwalende moeder op een rotonde vlakbij huis tussen de planten zag lopen, schrok Mirjam van Kuppeveld (60) flink. Maar die ene avond toen ze haar uit een politiebusje meenam, besloot ze: nu moet er écht iets gebeuren. Haar moeder Mien van Kuppeveld (86) had vier kilometer in het donker langs de Rijksweg in Malden gelopen. Toevallig dat zorgpersoneel, net klaar met de avonddienst,  haar opmerkte en de politie waarschuwde.

,,Op zo'n moment sta je voor de keuze", zegt Van Kuppeveld. ,,Wilden we moeder nog langer bij ons in laten wonen, dan moesten we van ons huis een fort maken.”

Er valt een korte stilte: ,,Nou, en dat hebben we dus gedaan.”

De moeder van Mirjam van Kuppeveld bleef na het overlijden van haar man alleen en onzelfstandig achter. Haar dochter omschrijft haar als een ‘hele lieve, onzekere vrouw die niet veel contact maakte met andere mensen’. ,,Ze had altijd veel aan pa overgelaten. Ze wist niet hoe te pinnen of te koken, dat deed hij altijd.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Yannieck (7) fietst in zijn wijk al bijna 5000 euro bij elkaar voor NEC,  Boekhoorn doneert ook
    PREMIUM
    video

    Yannieck (7) fietst in zijn wijk al bijna 5000 euro bij elkaar voor NEC, Boekhoorn doneert ook

    NIJMEGEN De belangrijkste investeerders van NEC, Marcel Boekhoorn, Jack Bongers en Harold en Jos Bons - ook wel de vier ‘B's’ genoemd - omarmen de actie van de 7-jarige Nijmegenaar Yannieck Bleumink. Ze doneren samen 1000 euro. Het zoontje van oer-NEC’er René Bleumink (beter bekend als ‘Bleum’) fietste op eerste pinksterdag honderd rondjes van 580 meter door de Nijmeegse wijk Hatert om geld in te zamelen voor NEC.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.