Volledig scherm
Maaizuigmachine langs de Neerboscheweg. © DG

Omstreden maaizuigmachine toch ingezet

NIJMEGEN - Nog altijd worden in  op verschillende plekken in Nijmegen bermen gemaaid met de omstreden ‘maaizuigcombinatie’.  Daarbij worden het maaisel, maar ook insecten en zaden, meteen opgezogen. Het zorgt voor kritische geluiden onder natuurliefhebbers, onder meer op sociale media.

Zij waarschuwen dat de machine funest is voor de biodiversiteit. De gemeente Nijmegen zegt in een reactie dat de machine alleen wordt ingezet ‘als het echt niet anders kan’.

,,Zoals bij bij drukke wegen”, zegt een woordvoerster van de gemeente. ,,We gebruiken de ‘maaizuigcombinatie’ hier omdat het maaisel er vanwege de verkeersveiligheid niet kan blijven liggen. Door het gebruik van deze machine hoeven we maar één keer langs te komen. Dat is verkeersveiliger en scheelt kosten.” 

De gemeente erkent dat  de biodiversiteit op een beperkt aantal plaatsen tijdelijk schade lijdt, maar zegt dat de natuur zich vanzelf zal herstellen. Later dit jaar wordt het maaibeleid geëvalueerd. 

Bloemrijke bermen

Quote

Het maaisel laten liggen is het slechtste wat je kunt doen voor de biodiversi­teit.

Hans Kroon, plantenecoloog

Begin juni beloofde wethouder Bert Velthuis (SP) ook al om kritisch te gaan kijken naar de inzet van maaizuigcominaties. Verschillende politieke partijen hadden hun zorgen geuit over het gebruik van de deze machine.

In 2012 is er namelijk een nieuw maaibeleid afgesproken in de stad: het streven is om bloemrijke bermen en veldjes te creëren waar insecten zich thuis voelen.

De Nijmeegse plantenecoloog Hans de Kroon, een van de auteurs van het alarmerende rapport dat vorig jaar uitkwam over de enorme afname van het aantal insecten, hoopt dat gemeente inderdaad zeer terughoudend omgaat met de maaizuigcombinatie.

,,Voor de verkeersveiligheid moet een deel van de bermen open zijn, daar ontkom je niet aan en dit soort machines zijn dan natuurlijk efficiënt. Maar pas op dat je het écht niet meer inzet dan noodzakelijk, want insecten maken echt weinig kans om te overleven.” 

Volgens de ecoloog is het weliswaar goedkoper om te maaien en direct afvoeren, maar zijn er op andere vlakken weer andere besparingen te bereiken. 

,,Aan de Heijendaalseweg is een prachtig bloeiende berm, die wil de gemeente uitbreiden om zo een groene dooradering door de stad te krijgen. Het kost misschien iets meer dan graszaad, maar in het onderhoud is een bloeiende berm weer goedkoper.”

Niet laten liggen

Voor de biodiversiteit is het het beste om het maaisel pas na een of twee dagen weg te halen. ,,Laten liggen is het slechtste wat je kan doen’, zegt Kroon.

,,Dat verstikt alles, en het maaisel meteen wegzuigen is funest voor insecten. Het een of twee dagen laten liggen, zodat de zaden eruit kunnen vallen en de overgebleven insecten kunnen maken dat ze wegkomen, is het verstandigste.”

Uit het onderzoek van De Kroon en zijn collega Caspar Hallman blijkt dat het aantal vliegende insecten over de afgelopen dertig jaar met 75 procent is afgenomen. Deze dramatische afname is waarschijnlijk vooral te wijten aan milieuverontreiniging en het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.