Omwonende trapveldje De Buut emotioneel voor rechter: ‘We worden getreiterd tot het uiterste’

videoNIJMEGEN - De emoties lopen vanmiddag hoog op in de rechtbank. De voorzieningenrechter buigt zich over de kwestie die al maandenlang speelt rondom het trapveldje bij basisschool De Buut. 

Een van de bewoners houdt een emotioneel betoog: ,,We worden getreiterd tot het uiterste. Het speelveldje lijkt op een amfitheater, de geluiden weerklinken enorm.” De advocaat van de bewoners zegt dat er ‘van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat sprake is van overlast’. ,,Je kan geen normaal gesprek met elkaar voeren op het balkon.”

,,Wij hebben nooit een gesprek met de wethouder zelf gevoerd, daar balen we van”, voegt zij toe.

De advocaat van de gemeente zegt daarop ‘klem te zitten tussen drie vuren’. ,,School, ouders en omwonenden. We zoeken naar een oplossing waar iedereen mee kan leven. Iedereen moet bereid zijn water bij de wijn te doen. Zo niet, dan worden de gesprekken bijzonder lastig.”

Aanvang hoorzitting over het veldje bij De Buut.
Volledig scherm
Aanvang hoorzitting over het veldje bij De Buut. © Bert Beelen

Wereldnieuws

Omwonenden willen dat de gemeente handhaaft, nadat eerder dit jaar bleek dat geluidsnormen bij het veldje worden overschreden. Tot tweemaal toe stelde de gemeente de termijn voor handhaving uit. Dat duurt te lang, vinden omwonenden. Zij willen dat de gemeente nu ingrijpt.  De gemeente probeerde nog een ultiem voorstel voor een compromis te doen. Dat werd door ouders, school én omwonenden afgewezen

De kwestie zorgde voor veel commotie, mede omdat het veldje al 40 jaar in gebruik is en de appartementen van omwonenden pas in 2016 zijn opgeleverd. De Buut was zelfs even wereldnieuws: onder meer de BBC en the Guardian (Groot-Brittannië), La Repubblica (Italië) en Al Jazeera (Qatar) berichtten er deze zomer over.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.