Volledig scherm
De voormalige boterfabriek Batava aan de Weurtseweg met op de voorgrond het Krayenhoffpark. © Foto DG

Omwonenden Batava schrikken van ommezwaai gemeente en vrezen massale bouw

NIJMEGEN - De schrik zit er goed in bij de omwonenden van het Batava terrein in Nijmegen West. Tegen eerdere afspraken in wil de gemeente Nijmegen toch grootschalig gaan bouwen op het terrein van de voormalige boterfabriek uit 1890. 

Na jaren van constructief overleg dreigt het tot een breuk te komen tussen de omwonenden van het Batava terrein en de gemeente. In plaats van de volgens de buurt beloofde bouw van hooguit 23 huizen opteert de gemeente nu voor hoogbouw van meer dan honderd woningen.  

Dat nieuwe ontwikkelkader voor het gebied staat haaks op de visie van de buurtbewoners. Die pleiten al bijna 15 jaar voor beperkte laagbouw, uitbreiding van het groen en een maatschappelijke invulling van het Batava-gebouw, gelegen aan de kop van de Weurtseweg bij het Krayenhoffpark.   

Quote

Oktober vorig jaar nog beloofde de gemeente Nijmegen in samen­spraak met de wijk tot een gezamen­lijk plan te komen

Willem van Dolder, Wijkbewoner Nijmegen West

,,De gemeente Nijmegen breekt abrupt met gemaakte afspraken en jarenlang gewekte verwachtingen bij ons’’, stelt buurtbewoner Willem van Dolder.  ,,Oktober vorig jaar nog beloofde de gemeente in samenspraak met de wijk tot een plan te komen met draagvlak onder de omwonenden. Namelijk een mooi ontwikkelde entree van Nijmegen-West, met behoud van eeuwenoude bomen en groen.’’ 

Afstand

Verantwoordelijk wethouder Noël Vergunst erkent dat rond 2006 het aantal van 23 woningen inderdaad is genoemd als een van de varianten. Maar volgens hem is daar in het nieuwe bestemmingsplan van 2015 al de nodige afstand van genomen. De gemeente zegt te begrijpen dat omwonenden liever 23 laagbouwwoningen  zien dan hoogbouw, maar volgens het college kan het Batava terrein alleen ontwikkeld worden met een financieel haalbaar plan. 

Vergunst stelt dat dit niet lukt met slechts 23 woningen. Het alternatief is dat er helemaal niets gebeurt en dat is volgens de wethouder geen optie. Het voormalige fabriekspand verkeert in slechte staat. Overal in het gebouw zijn lekkages. ‘Om zo veel mogelijk van het identiteitsbepalende gebouw te kunnen behouden moeten we vaart maken’, zo meent Vergunst. 

Discussie

De invulling van het Batava terrein is al jaren punt van discussie. Begin deze eeuw lag er ook al een plan op tafel om er zo'n 125 woningen (hoogbouw) neer te zetten. Na veel discussie stemde de gemeenteraad dit plan in 2006 weg. Het Batava gebouw is al jaren in gebruik als atelierruimte voor kunstenaars. Die hebben een opzegtermijn van twee weken, als de gemeente het pand opeist voor woningbouw. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.