Volledig scherm
De onderdoorgang van stadsbrug De Oversteek gaat in ieder geval op 25 november dicht. © Paul Rapp

Onderdoorgang De Oversteek dicht voor reparatie na reeks botsingen


NIJMEGEN - De onderdoorgang van het viaduct over de Weurtseweg bij stadsbrug De Oversteek gaat op maandag 25 november dicht voor alle verkeer. BAM Infra voert die dag reparaties uit aan het betonnen plafond van het viaduct. Dat raakte beschadigd doordat er meermalen voertuigen tegenaan botsten.

Volledig scherm
Bebording voor het lage viaduct van De Oversteek en de Weurtseweg in Nijmegen. © DG

Ondanks dat tal van borden waarschuwen voor de beperkte doorrijhoogte van 2,90 meter zijn sinds begin 2018 al minstens zeven chauffeurs met hun voertuig klem komen te zitten onder het viaduct. Vaak gaat het daarbij om vrachtwagens en bussen, maar ook een te hoog geladen aanhanger kiepte al eens om. Eén chauffeur bekende onlangs dat hij zich voor de tweede keer klem had gereden.

BAM Infra gaat de schade aan het beton maandag 25 november tussen 09.30 en 19.30 uur repareren. Mocht het werk tegenvallen, dan blijft de onderdoorgang in de stadsbrug ook op dinsdag 26 november dicht voor alle verkeer. Dat is ook te lezen op de gele borden die inmiddels bij het viaduct zijn geplaatst.

Definitief dicht
De onderdoorgang gaat op termijn definitief dicht voor gemotoriseerd verkeer. Verkeer gaat dan gebruikmaken van een tweede viaduct in de stadsbrug, meer richting de Waal. Deze tweede onderdoorgang is veel ruimer, waardoor vrachtwagens er zonder problemen kunnen passeren. Om gebruik  te kunnen gaan maken van dit tweede viaduct, moet eerst de Weurtseweg worden vastgeknoopt aan de Laan van Oost-Indië en de Nymaweg. Deze omlegging van de Stadsroute S101 staat gepland voor 2022. 

De gemeente is voor de tussentijd op zoek naar een oplossing die nieuwe ongelukken voorkomt. Gedragsexpert Dirkje van der Ven van het Nijmeegse bureau Swift stelde eerder dat de huidige borden niet voldoende attentiewaarde hebben. ,,Ze zijn te nietszeggend. Wat wel kan helpen is een bord met de tekst: ‘Pas op: dit viaduct is erg laag’.’’ De gemeente liet weten het idee mee te nemen.

Volledig scherm
Deze kleine vrachtwagen reed zich begin juni klem in de onderdoorgang van stadsbrug De Oversteek. © Paul Rapp

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.