Volledig scherm
Afval op de Waalstrandjes bij Nijmegen. © Gerard Verschooten

Onderzoek om plasticsoep in Maas en Waal aan te pakken

NIJMEGEN - In de rivieren de Maas en de Waal drijven plastic flesjes en snoepzakken, maar ook wattenstaafjes of stukken touw. Een groot onderzoek moet duidelijk maken wat de precieze omvang is en waar het afval vandaan komt.

De studie gaat vijf jaar duren en is een initiatief van IVN, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation, dat campagne voert tegen plastic in de zee.

Het is een vervolg op onderzoek langs de Noordzeekust dat al vijftien jaar een schat aan gegevens oplevert over dit onderwerp. Een probleem is er zeker; vrijwilligers haalden langs de Waal in Gelderland vorig jaar 30.000 kilo afval uit de uiterwaarden. Een groep vrijwilligers die afval opruimde op de Waalstrandjes in Nijmegen is ermee gestopt omdat de afvalberg hen boven het hoofd groeide.

Bron

,,De herkomst ervan verschilt eigenlijk per plek’’, zegt een woordvoerder. ,,Daarom willen we weten wat er vooral wordt gevonden, waar het vandaan komt en hoeveel het precies is. Alleen dan kunnen we het probleem bij de bron aanpakken.’’

Zee

De studie kan helpen de problemen met voornamelijk plastic op zee aan te pakken. ,,Als het even kan, moet het afval uit de rivier gevist gaan worden voordat het op zee terecht komt’’, zegt Jeroen Dagevos van Plastic Soup Foundation. ,,Het is dan vaak nog een stuk makkelijker. Eenmaal in zee valt het plastic verder uiteen. En wordt het dus veel lastiger te vinden. Maar het is er wel.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.