Leden van Nijmegen rechtsaf plaatsten deze foto op hun eigen Facebookpagina, waarop ze onherkenbaar poseren met het antizwartepietenspandoek dat ze bemachtigden.
Volledig scherm
Leden van Nijmegen rechtsaf plaatsten deze foto op hun eigen Facebookpagina, waarop ze onherkenbaar poseren met het antizwartepietenspandoek dat ze bemachtigden. © Foto: Nijmegen Rechtsaf

Ongemak na filmen en vragen Nijmegen Rechtsaf in raad: ‘Waarom meten met twee maten?’

NIJMEGEN - Meten met twee maten. Zo noemde Michael van den Berg van de beweging Nijmegen Rechtsaf de reactie van de gemeenteraad na de incidenten rondom de intocht van Sinterklaas in Nijmegen: ,,Waarom hoor ik de raad nu wel, maar bleef het vorig jaar bij drie incidenten waarbij extreemlinks was betrokken oorverdovend stil?” 

22 reacties

 • Pluk

  2 jaar geleden
  Hij heeft aangekondigd te zullen optreden bij wanordelijkheden. Maar tot het uitroepen van een algeheel verbod is ook een burgemeester in deze niet bevoegd. Lees het rapport van de ombudsman er maar eens op na. 
 • Lars024

  2 jaar geleden
  Dank voor de heldere uitleg, Rob! 
 • KNijmegenaar

  2 jaar geleden
  Klopt. De burgemeester kan wel demonstratie locaties toewijzen op grond van volgens inschatting door driehoek mogelijk te verwachten wanordelijkheden (en soms op basis van praktische aard zoals opengebroken weg e.d.). Dit blijft vaak arbitrair waardoor in het verleden vaak door betreffende groeperingen een kort geding tegen de burgemeester/gemeente werd aangespannen.
 • Rob Essers

  2 jaar geleden
  In artikel 55 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad staat: "Degenen die in de vergaderzaal tijdens de raadsvergadering geluid- en/of beeldregistraties willen maken, geven daarvan vooraf kennis aan de voorzitter. Zij gedragen zich naar de aanwijzingen die de voorzitter geeft in het belang van een ordelijk verloop van de vergadering."In de Verordening Politieke Avond 2018 staat echter geen bepaling dat artikel 55 van het Reglement van Orde van overeenkomstige toepassing is op gespreksronden.
 • Henk

  2 jaar geleden
  De burgemeester van Nijmegen heeft een demonstratieverbod afgekondigd vanwege het vermoeden dat er wanordelijkheden zouden kunnen ontstaan. Volgens mij had hij die bevoegdheid.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

 1. Jaap filmde zeer zeldzame aap als eerste ter wereld
  Play

  Jaap filmde zeer zeldzame aap als eerste ter wereld

 2. Vrouw PSV'er Zahavi bedreigd met vuurwapen bij overval
  Play

  Vrouw PSV'er Zahavi bedreigd met vuurwapen bij overval

Nijmegen e.o.