Volledig scherm
Leden van Nijmegen rechtsaf plaatsten deze foto op hun eigen Facebookpagina, waarop ze onherkenbaar poseren met het antizwartepietenspandoek dat ze bemachtigden. © Foto: Nijmegen Rechtsaf

Ongemak na filmen en vragen Nijmegen Rechtsaf in raad: ‘Waarom meten met twee maten?’

NIJMEGEN - Meten met twee maten. Zo noemde Michael van den Berg van de beweging Nijmegen Rechtsaf de reactie van de gemeenteraad na de incidenten rondom de intocht van Sinterklaas in Nijmegen: ,,Waarom hoor ik de raad nu wel, maar bleef het vorig jaar bij drie incidenten waarbij extreemlinks was betrokken oorverdovend stil?” 

Hij deed woensdagavond zijn betoog  tijdens het inspraakuur in het stadhuis, waarbij bewoners zich rechtstreeks tot raadsleden kunnen richten. Van den Berg kwam samen met een handvol sympathisanten, die verspreid in de zaal gingen zitten. Een van hen filmde het volledige tafereel, wat tot het nodige ongemak onder raadsleden leidde.

Omgedraaide wereld

Zo noemde D66-raadslid Rachid El Hafi het optreden van Nijmegen Rechtsaf ‘hoogst ongebruikelijk’: ,,Zonder enige aankondiging gaan ze filmen. Als de voorzitter vervolgens zegt dat ze daarvoor toestemming moeten vragen aan de raadsleden, vraagt Van den Berg wie van de raadsleden tegen is. Dat is de omgedraaide wereld."  

El Hafi gaf - als enige raadslid - geen toestemming aan Nijmegen Rechtsaf om de beelden te publiceren: ,,Ik wil dit eerst met mijn fractie bespreken."  

Van den Berg ergerde zich op zijn beurt aan het feit dat hij geen antwoord kreeg op zijn vragen. Alleen Marieke Smit (GroenLinks) en Paul Eijgenhuijsen (VoorNijmegen.Nu) kwamen met een concrete reactie: zij noemden het recht om te demonstreren een groot goed, dat door niemand mag worden verhinderd. Eigenhuijsen: ,,En dan maakt het me geen bal uit of dat uit linkse of rechtse hoek komt.”   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.