Volledig scherm
De aanleg van het warmtenet, april 2014. © Mariska Hofman

‘Onnavolgbaar en oncontroleerbaar’: Veel mis bij besluit over warmtenet Nijmegen

NIJMEGEN - Veel bewoners van Nijmegen-Noord zijn verplicht om energie af te nemen van het Nuon-warmtenet terwijl er meer duurzame alternatieven zijn. En er ging meer mis met de aanleg van het net, concludeert de Rekenkamer. 

Onnavolgbaar en oncontroleerbaar. De Rekenkamer Nijmegen heeft forse kritiek op de wijze waarop het besluit, om het huidige warmtenet aan te leggen door de Nuon, tot stand is gekomen.

De stad heeft nu een energienet waarvan onduidelijk is hoe milieuvriendelijk het is en waarop minimaal 15.000 panden aangesloten moeten worden. Zo staat het in het contract met de Nuon. Veel bewoners van Nijmegen-Noord zijn verplicht om de energie ervan af te nemen, terwijl er voor nieuwbouwwoningen meer duurzame oplossingen voorhanden zijn.

Absolute aansluitplicht

De afgelopen jaren zijn er veel vragen en kritiek gerezen op het contract dat de gemeente Nijmegen heeft gesloten met de Nuon. Die vragen kwamen van bewoners en politieke fracties uit de gemeenteraad. Daarom besloot de Rekenkamer onafhankelijk onderzoek te doen naar de totstandkoming. 

Aanvankelijk koos Nijmegen voor het meest milieuvriendelijke alternatief van toen: een hybride lage temperatuur-net. Maar in april 2011 namen burgemeester en wethouders plotseling een compleet ander besluit: een warmtenet op middentemperatuur dat door de Nuon aangelegd ging worden.

 Op die laatste stap heeft de Rekenkamer veel kritiek. ,,Het is onduidelijk waarom dat besluit is genomen”, zegt voorzitter Gé Backus. De raad werd vlak voor het zomerreces van 2011 geïnformeerd. Ook op het contract dat een klein jaar later met de Nuon werd gesloten, ‘met een absolute aansluitplicht’ aldus het rapport, heeft de Rekenkamer kritiek. ‘Hiermee hebben toekomstige bewoners nauwelijks de mogelijkheid voor een warmtevoorziening te kiezen bij de bouw van hun woning'. 

Opzeggen

In een reactie op de bevindingen van de Rekenkamer werpen burgemeester en wethouders tegen dat bewoners wel een keuze hebben. ‘Als een bewoner liever enkel elektra verbruikt, kan dat door het opzeggen van de overeenkomst met de Nuon', schrijft de gemeente. 

Het warmtenet is op dit moment het belangrijkste alternatief in Nijmegen om de stad de komende decennia gasloos te laten stoken en koken. Complete nieuwbouwwijken in ‘West’ en ‘Noord’ worden er momenteel op aangesloten. Er zijn nu al 6.000 nieuwbouwhuizen verwarmd via het stedelijk net.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.