‘Onnavolgbaar en oncontroleerbaar’: Veel mis bij besluit over warmtenet Nijmegen
NIJMEGEN - Veel bewoners van Nijmegen-Noord zijn verplicht om energie af te nemen van het Nuon-warmtenet terwijl er meer duurzame alternatieven zijn. En er ging meer mis met de aanleg van het net, concludeert de Rekenkamer.
Onnavolgbaar en oncontroleerbaar. De Rekenkamer Nijmegen heeft forse kritiek op de wijze waarop het besluit, om het huidige warmtenet aan te leggen door de Nuon, tot stand is gekomen.
De stad heeft nu een energienet waarvan onduidelijk is hoe milieuvriendelijk het is en waarop minimaal 15.000 panden aangesloten moeten worden. Zo staat het in het contract met de Nuon. Veel bewoners van Nijmegen-Noord zijn verplicht om de energie ervan af te nemen, terwijl er voor nieuwbouwwoningen meer duurzame oplossingen voorhanden zijn.
Absolute aansluitplicht
De afgelopen jaren zijn er veel vragen en kritiek gerezen op het contract dat de gemeente Nijmegen heeft gesloten met de Nuon. Die vragen kwamen van bewoners en politieke fracties uit de gemeenteraad. Daarom besloot de Rekenkamer onafhankelijk onderzoek te doen naar de totstandkoming.
Aanvankelijk koos Nijmegen voor het meest milieuvriendelijke alternatief van toen: een hybride lage temperatuur-net. Maar in april 2011 namen burgemeester en wethouders plotseling een compleet ander besluit: een warmtenet op middentemperatuur dat door de Nuon aangelegd ging worden.
Op die laatste stap heeft de Rekenkamer veel kritiek. ,,Het is onduidelijk waarom dat besluit is genomen”, zegt voorzitter Gé Backus. De raad werd vlak voor het zomerreces van 2011 geïnformeerd. Ook op het contract dat een klein jaar later met de Nuon werd gesloten, ‘met een absolute aansluitplicht’ aldus het rapport, heeft de Rekenkamer kritiek. ‘Hiermee hebben toekomstige bewoners nauwelijks de mogelijkheid voor een warmtevoorziening te kiezen bij de bouw van hun woning'.
Opzeggen
In een reactie op de bevindingen van de Rekenkamer werpen burgemeester en wethouders tegen dat bewoners wel een keuze hebben. ‘Als een bewoner liever enkel elektra verbruikt, kan dat door het opzeggen van de overeenkomst met de Nuon', schrijft de gemeente.
Het warmtenet is op dit moment het belangrijkste alternatief in Nijmegen om de stad de komende decennia gasloos te laten stoken en koken. Complete nieuwbouwwijken in ‘West’ en ‘Noord’ worden er momenteel op aangesloten. Er zijn nu al 6.000 nieuwbouwhuizen verwarmd via het stedelijk net.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM8
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
'Van het gas af? Raak vooral niet in paniek'
Alle woningen in Nederland moeten in 2050 duurzaam verwarmd worden, zonder gas, zo meldt het deze week gepresenteerde Klimaatakkoord. Maar moeten we nu al van het gas af? Of moeten we wachten? En tegen welke obstakels loop je aan? ,,Blijf opletten, er is veel onkunde.’’ -
NEC mogelijk zonder Sandler tegen Go Ahead Eagles, Tannane keert terug van schorsing
NEC kan in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles mogelijk niet beschikken over Philippe Sandler. De verdediger is ziek. Oussama Tannane keert terug van een schorsing. -
PREMIUM
Nijmegen wordt gasloos in 2045 en het begint nu
NIJMEGEN - Heel Nijmegen moet in 2045 koken en stoken zonder gas. Stap voor stap, wijk voor wijk, worden de 80.000 woningen in de stad aangepakt, gemiddeld ruim 2500 per jaar. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten. Nijmegen is de derde stad van Nederland die een concrete stap heeft gezet. Utrecht en Leiden zijn al begonnen.
-
PREMIUM3
Invasie van luiercontainers in Nijmegen, vanaf 1 maart te gebruiken met afvalpas
De inwoners van Nijmegen kunnen vanaf 1 maart hun luiers en incontinentiemateriaal in speciale luiercontainers deponeren. In de stad worden momenteel tientallen containers geplaatst. Nijmegen is de laatste gemeente in de regio die grootschalig overgaat op het apart inzamelen. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Gasloos? Liever geen nieuwbouw op warmtenet
NIJMEGEN - Splinternieuwe woningen in het Waalfront (Nijmegen-West) en in de Waalsprong (Nijmegen-Noord) worden massaal op het stedelijk warmtenet aangesloten. Maar dat is helemaal niet logisch.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
44 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHugo
Hugo
Hugo
Piet
Theo42