Onnodig weggegooide pil enorme kostenpost

NIJMEGEN - De verspilling van medicijnen in ziekenhuizen gaat met 40 procent omlaag als patiënten de pillen die zij thuis gebruiken ook in het ziekenhuis mogen blijven slikken. Dat zou een besparing van 300 miljoen euro opleveren.

Dat concludeert het Nijmeegse Radboudumc na onderzoek. Nu worden, in de ogen van de onderzoekers, onnodig medicijnen weggegooid. Volgens de onderzoekers zou de verspilling omlaag kunnen van 520 miljoen naar 220 miljoen.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Patiënten die voor ziekenhuisopname al medicijnen gebruiken, krijgen in het ziekenhuis dezelfde pillen opnieuw voorgeschreven. De oude pillen moeten zij thuislaten. Dit gebeurt mede omdat de bekostiging van thuis- en ziekenhuismedicijnen afkomstig is uit verschillende potjes. Ziekenhuizen horen bij een opname de patiënt ook zijn pillen te leveren; zou de patiënt zijn thuismedicijnen blijven gebruiken, dan betaalt de verzekering ze twee keer.

Quote

Niemand die beter in staat is te controle­ren of de juiste medicijnen zijn verstrekt dan de patiënt.

Bart van den Bemt, RadboudUMC
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.