Volledig scherm
© DG

Onthulling Joods namenmonument in Nijmegen: ‘Zij zijn nu onsterfelijk’

NIJMEGEN – Op de Kitty de Wijzeplaats in Nijmegen zijn zondagmiddag 7 op een muur aangebrachte bronzen plaquettes onthuld met daarop de namen komen van alle 449 joodse slachtoffers uit Nijmegen.

De 449 Joden die in de oorlog werden gedeporteerd uit Nijmegen, zullen dankzij het namenmonument in de stad nooit worden vergeten. "Dit is voor de eeuwigheid. Zij zijn nu onsterfelijk." Die woorden sprak de uit Israël overgevlogen opperrabbijn van Tel Aviv en voormalig opperrabbijn van Israel, Yisrael Meir Lau.

Emotionele toespraak
De opperrabbijn hield een emotionele toespraak, waarin hij vertelde hoe hij zelf als 7-jarige slechts nog een nummer was in kamp Buchenwald. "Ik had geen familie meer, geen naam, ik bestond niet meer."

En hij vertelde over het dagboek van Anne Frank, waarvan hij als kind het belang niet begreep, maar later wel: "Nummers, getallen, ze dringen niet binnen in ons hart. Zelf niet als we praten over zes miljoen Joodse slachtoffers. Maar namen wel. Anne Frank gaf de slachtoffers een gezicht, en een naam, daardoor leerde de wereld de verschrikkingen van de Holocaust begrijpen. Ook van de Nijmeegse slachtoffers zien we nu hun naam. Zodat we ze blijven herinneren."

Albert Isja de Jong
Het idee voor de plaquette kwam in 2008 van de inmiddels overleden Albert Isja de Jong uit Nijmegen. Met hulp van anderen, onder wie het Platform Benedenstad, en dankzij giften kon het namenmonument worden gerealiseerd.

Volledig scherm
© DG

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.