Volledig scherm
© Foto: Bert Beelen

Ontmanteling van voetbalveldje De Buut in Nijmegen is begonnen

NIJMEGEN - Een graafmachine neemt happen uit het Nijmeegse voetbalveldje dat deze zomer ineens wereldberoemd werd. De voorzieningenrechter bepaalde vorige maand dat het veld van basisschool De Buut mag blijven, maar dat de betonnen rand eromheen en de goaltjes moeten verdwijnen. 

Vandaag was het zover. Dat de graafmachine bij die ontmanteling ook het kunstgras aan gort rijdt is geen probleem, want de rechter wil dat die mat vervangen wordt door kunstgras dat het lawaai beter dempt. 

Snel gehoor geven aan uitspraak

Volledig scherm
Ontmanteling van het voetbalveldje van basisschool De Buut in Nijmegen. © Foto: Bert Beelen

Het gaat om voorlopige maatregelen, in afwachting van een aanvullend onderzoek naar geluidsoverlast, benadrukt Janneke Colsen, directeur van De Buut. Maar de stenen rand die rond twee uur 's middags al helemaal in stukken ligt, dat ziet er toch behoorlijk definitief uit, beaamt ze. 

,,Maar er ligt een uitspraak en wat we daar inhoudelijk ook van vinden, we willen er zo snel mogelijk gehoor aan geven. We hopen nog altijd dat we dit met de omwonenden op een goede manier kunnen oplossen.”

De dreigende sluiting van het speelveld was in juli groot nieuws. Het veertig jaar oude sportveldje moest eind juli ontmanteld zijn vanwege geluidsoverlast. Enkele bewoners van een appartementencomplex uit 2016 hadden geluidsoverlast van voetballende kinderen. 

Uit metingen bleek dat de geluidsnormen werden overschreden. Werkte De Buut niet mee aan de ontmanteling van het net opgeknapte voetbalveld, dan zou de school een dwangsom van 10.000 euro moeten betalen.

Geluidsonderzoek 

Zo ver kwam het toen niet. Boze leerlingen en ouders lieten een petitie rondgaan, liepen in een demonstratieve optocht naar het stadhuis en uiteindelijk werd besloten dat omwonenden, De Buut en de gemeente zouden bekijken of ze er in overleg samen uit konden komen. Dat lukte niet. 

De omwonenden stapten vorige maand naar de rechter. Die wil dat er een aanvullend geluidsonderzoek gedaan wordt. Ook moet het speelveld ‘s avonds anderhalf uur eerder op slot, om half zeven, en mag het in het weekeinde niet meer geopend zijn.      

Volledig scherm
© Foto: Bert Beelen

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.