Volledig scherm
Foto ANP

Ontslag 'vliegende en frauderende radioloog'

NIJMEGEN - Een hoogleraar Radiologie van UMC St Radboud in Nijmegen is in 2008 op staande voet ontslagen, omdat hij ten onrechte voor tienduizenden euro's aan vliegkosten zou hebben gedeclareerd. Dat meldde woensdag het artsentijdschrift Medisch Contact.

De hoogleraar ontkent en stelt volgens zijn advocaat Else Loes Pasma dat het UMC hem heeft ontslagen om een afkoopsom niet te hoeven uitkeren. Hij eist schadevergoeding van 825.000 euro, onder meer vanwege reputatieschade. Een hoger beroep met de radioloog als eiser vindt aanstaande oktober plaats voor het gerechtshof in Arnhem.

De radioloog mocht volgens contract van 2000 tot 2007 twaalf keer per jaar op kosten van het UMC naar zijn gezin in Boston. Vanaf 2007 mocht dat nog maar zes keer per jaar, vanaf 2008 niet meer. De hoogleraar bleef de vliegtickets echter indienen, ook nadat zijn secretaresse hem erop had gewezen dat dit niet meer was toegestaan. Daarbij declareerde hij tegen de afspraken in 'business-' in plaats van 'economyclass'.

Als verweer voert de hoogleraar aan dat hij nooit heeft ingestemd met een nieuwe regeling. Hij zou niet geweten hebben dat het ongeoorloofd was, omdat het UMC zijn declaraties bleef betalen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.