Docent Paula van Manen is als gevolg van het publiceren van een kritisch boek ontslagen bij het ROC Nijmegen.
Volledig scherm
PREMIUM
Docent Paula van Manen is als gevolg van het publiceren van een kritisch boek ontslagen bij het ROC Nijmegen. © Paul Rapp

Ontslagen roc-docent Paula van Manen: ‘Wat heb ik nou eigenlijk gedaan? Ik heb een boek geschreven’

NIJMEGEN - Alsof ze acteerde in een Amerikaanse film. Zo voelde het die woensdag 2 december 2019. Ze moest van haar directeur van ROC Nijmegen per direct het schoolgebouw verlaten. ,,Ik mocht geen afscheid nemen van collega’s en studenten. Persoonlijke spullen en mijn plantjes meenemen in een kartonnen doos zat er dus ook niet in.”

19 reacties

 • Sylvia Keijzers

  3 maanden geleden
  De zoveelste die aan de kant wordt gezet. Bestuur en directie gaan 'vrolijk' verder. Ik (68 jaar) riep 35 jaar geleden al dat niet elke onderwijsvernieuwing een verbetering is. En dat is na al die jaren dan ook wel gebleken. En ondanks klokkenluidersbescherming moet toch die welbekende kop eraf. Leve de rechtsstaat!
 • G.J.W Wassink

  3 maanden geleden
  ROC Nijmegen moet zich diep schamen evenals de rechterlijke macht die het ontslag ook nog goed keurde. Paula van Maanen werkt als een soort klokkenluider en helaas daar loopt het in NL meestal slecht mee af. De uitspraak van deze rechters kun je hier vergelijken met de kromme uitspraken van de rechters bij de toeslagenaffaire. Met al deze rechterlijke uitspraken daalt het vertrouwen in de rechterlijke macht hard.
 • P. van Gennep

  3 maanden geleden
  Van Paula's boek kreeg ik weer 'n déjà vu: 't is 'n herhaling v.d. perikelen rond de Mammoetwet (1968). Het is er een volgens 't boekje: zo werkt management nl. ook in 't bedrijfsleven. Nog steeds autoritair, top-down en slecht voorbereid. Als de techn. verandering is ingezet vertrekken de managers met 'n succes op hun palmares (de credits), om elders weer tegen goede betaling de boel op stelten te zetten. De gewone man/vrouw mag de rommel opruimen. Zo gaat dat in hiërarchische organisaties.
 • J le Blanc

  3 maanden geleden
  Los v/d discussie of het handig is je bevindingen op deze manier naar buiten te brengen; deze dame heeft m.i. wél een punt. De vernieuwing in het onderwijs is compleet doorgeslagen. Traditionele systemen worden gemoderniseerd omdat...eh, omdat het kan. Niet omdat het beter is. Op basisscholen wordt bijv. het zgn. vernieuwende 'spelenderwijs leren' nodeloos complex van alle 'leuke' methodieken. Zodat de basis - bijv. leren hoofdrekenen - compleet ondersneeuwt.
 • Marien de Clercq

  3 maanden geleden
  Onze dochter was de klos van de totaal ondoordachte invoering van dit systeem in haar tweede leerjaar (!). Als ze dit van te voren had geweten was ze nooit aan het ROC gaan studeren. Van ellende is ze halverwege haar 2e jaar gestopt en heeft ze haar studie met succes aan het Albeda college in Rotterdam afgerond. Dat heeft haar wel een jaar (en ons een hoop geld) gekost, omdat 'het management' zo nodig iets nieuws moest invoeren waar de meeste leerlingen én leraren geen bal van snapten!

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.