Een schilderij dat verwijst naar het Gelderse slavernijverleden. Het hangt in kasteel Cannenburch in Vaassen. Een portret van Anna Margaretha van Isendoorn, de naam van de jongen links is nog onbekend.
Volledig scherm
PREMIUM
Een schilderij dat verwijst naar het Gelderse slavernijverleden. Het hangt in kasteel Cannenburch in Vaassen. Een portret van Anna Margaretha van Isendoorn, de naam van de jongen links is nog onbekend. © Erfgoed Gelderland

Ook Gelderland heeft een slavernijverleden

NIJMEGEN - Je moet er oog voor hebben, maar ook in Gelderland zijn sporen van een slavernijverleden te vinden. Waar komen anders de zwarte bedienden op schilderijen vandaan?

17 reacties

 • Anonymous

  4 jaar geleden
  Het een doet niet af aan het ander. Daarnaast waren die “bedienden”  weldegelijk eigendom van de famillies waar ze voor “werkten”.
 • Anonymous

  4 jaar geleden
  Nou dat maakt t helukkig helemaal ok
 • Kruimel

  4 jaar geleden
  Hier in de Achterhoek, Winterswijk, had je scholtenboeren. Een tig aantal boerderijen en de huurden mochten eerst hun huurbaas/scholtenboer helpen met hooien, roggemaaien ed. en dan pas hun eigen zaakjes doen. Dat was ook slavernij. Maar daar hoor je niemand over.
 • Kruimel

  4 jaar geleden
  Hoe zit het met die stamhoofden die hun volk verkochten aan de slavenhandelaren.
 • Anonymous

  4 jaar geleden
  Slavenij is van alle tijden en in alle landen en naties. Ook in de landen streken en dorpjes waar de zwarte slaven  vandaan zijn gehaald hadden ook zelf slaven. Buurdorpen anders gelovigen enz enz. Laten wij nou niet doen of dat niet zo is. Natuurlijk zijn er met de handel verschrikkelijk dingen gebeurd. . Maar ook dat is niet alleen een Europese daad

In samenwerking met indebuurt Nijmegen