Volledig scherm
Spookrijdende fieter op de Ubbergseweg. Onderaan de heuvelrug wordt dit jaar een vrijliggend fietspad in twee richtingen aangelegd. Auto's mogen er dan niet meer in. © Gerard Verschooten

Ook hier verdwijnt dit jaar gratis parkeren in Nijmegen

NIJMEGEN - Automobilisten die gratis willen parkeren voor een bezoekje aan de stad, kunnen binnenkort niet meer terecht op het doodlopende deel van de Ubbergseweg. Er komt een inrijverbod voor auto’s. 

De laatste 400 meter Ubbergseweg wordt dit jaar veranderd in een breed, vrijliggend fietspad met een rode asfaltkleur. De gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben 263.000 euro gereserveerd om de fietsroute, veel gebruikt door scholieren, veiliger te maken.

Verder hebben de gemeenten Berg en Dal en Nijmegen plannen voor de langere termijn om van de rest van de Ubbergseweg, vanaf de afslag naar Ubbergen van de N325 tot aan het fietspad van de havo Notre Dame des Angs, een fietsstraat in te richten. Automobilisten mogen daar wel komen maar zijn ‘te gast’ en moeten fietsers voorrang verlenen. Concreet zijn die plannen nog niet. Het Nijmeegs grondgebied loopt tot aan tankstation ‘t Meertje, daarna wordt de Ubbergseweg gemeente Berg en Dal. 

Alleen nog toegankelijk voor fietsers

Dit jaar al wordt dus het eerste, doodlopende deel van de Ubbergseweg aangepakt, dat door veel automobilisten wordt gebruikt om gratis te parkeren. Die weg is in de toekomst alleen nog toegankelijk voor fietsers. Alleen bewoners van een dubbel woonhuis aan dat deel van de weg, kunnen een ontheffingsvergunning krijgen zodat ze er toch met hun auto in kunnen rijden.

Fietsers die vanaf het Keizer Traianusplein naar beneden denderen richting Ubbergen en Beek belanden onderaan nu op het klinkerdeel van de Ubbergseweg. Er is aan weerszijden een fietsstrook, maar slechts aan één kant is die strook glad geasfalteerd. Veel fietsers gaan daarom ‘spookrijden’ om comfortabel te kunnen fietsen. Nijmegen verandert de weg daarom nu in een breed fietspad (twee richtingen) over een strook van 400 meter, tot aan de afslag naar de N325.

Eerder deze week maakte de gemeente Nijmegen bekend dat er op betaalde parkeerplaatsen binnenkort tot 23.00 uur moet worden betaald.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.