Volledig scherm
Joris de Man met de presentatieposter van zijn profielwerkstuk. © Bert Beelen

Ook Nederlandse Akademie lyrisch over profielwerkstuk van leerling Dominicus College

NIJMEGEN - Joris de Man van het Dominicus College in Nijmegen heeft met zijn profielwerkstuk ook de eerste prijs gewonnen in de categorie Natuur & Techniek van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen (KNAW). De jury is lyrisch: ‘Dit is buitencategorie’.

Met zijn werkstuk over de Banach-Tarskiparadox won de 18-jarige eerder al de Van Melsenprijs en de juryprijs van het wiskundetijdschrift Pythagoras. Die Banach-Tarskiparadox steekt als volgt in elkaar: zie het als een appel die je stukje bij beetje in kleinere stukken snijdt.

Volgens de paradox kun je van al die kleine stukjes van die ene appel, twee appels van hetzelfde formaat en dezelfde massa maken. Joris onderzocht of dit wiskundig te bewijzen is. Ook testte hij de theorie op de werkelijkheid.

Juryrapport
Joris de Man heeft de KNAW-jury verrast met de ‘kwaliteit van zijn profielwerkstuk, de originaliteit, de zorgvuldige en strakke uitwerking én de boeiende inhoud’. Volgens de jury zitten in het werkstuk ‘mooie overgangen van wiskunde naar filosofie.

Het begint in de wiskunde en eindigt met een filosofische conclusie. Zoals Joris al vermoedde, bleek het uiteindelijk onmogelijk om met zekerheid te bepalen of de Banach-Tarskiparadox mogelijk is in de werkelijkheid. Maar hij vindt het zinvol om stil te staan bij de aannames die we doen in de natuurkunde en wetenschap in het algemeen. Het werkstuk bevat wiskunde op een ongelooflijk hoog niveau, aldus de jury.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.