De hoofdingang van het CWZ.
Volledig scherm
De hoofdingang van het CWZ.

Ook vrouwen kunnen vanaf nu bloedplasma doneren in strijd tegen corona

NIJMEGEN - De voorwaarde wordt losgelaten dat alleen mannen met een doorgemaakte coronainfectie bloedplasma mogen doneren voor een experimentele behandeling van nieuwe coronapatiënten. Dat laat het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen weten.

Ook vrouwen mogen doneren. Daarnaast  worden ook andere criteria voor donaties versoepeld. Zo hoeft de voormalig coronapatiënt niet meer zoals eerst vereist minimaal twee dagen koorts hoger dan 38 graden gehad te hebben.

Experimentele behandeling

Het toedienen van bloedplasma is een experimentele behandeling die vanuit meerdere ziekenhuizen georganiseerd wordt. Coördinatie vindt plaats in het Erasmus MC in Rotterdam. Het CWZ is vorige week gestart met het werven van potentiële plasmadonoren, onder meer door brieven te sturen naar CWZ-medewerkers en oud-patiënten die een coronavirusbesmetting hebben doorgemaakt.

Doel van de experimentele behandeling is om de antistoffen die oud-coronapatiënten hebben aangemaakt te filteren uit het bloed en toe te dienen aan coronapatiënten die ernstig ziek zijn. Vrouwen maken van nature meer antistoffen aan dan mannen. Ze mochten niet doneren, omdat giften in zeer zeldzame gevallen ernstige bijwerkingen veroorzaakten bij de ontvangers. 

Strenger

Nederland was met het weigeren van vrouwen strenger dan veel andere landen. Nu wordt die regel dus losgelaten. Wel geldt dat nieuwe donateurs minimaal twee weken klachtenvrij moeten zijn. Eerder was dit nog maar 24 uur. Ook is het vereiste minimale gewicht verhoogd: van 45 naar 50 kilogram.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.