Volledig scherm
Coördinator Lisa van Kessel toot de interactieve ‘Belevingswand’ © Paul Rapp

Oorlog in Nijmegen voelen in nieuw Infocentrum WO2

NIJMEGEN - Het nieuwe informatiecentrum WO2 in De Lindenberg, dat zaterdag 13.30 uur opent voor publiek, moet het begin worden voor ‘oorlogstoeristen’ in de regio. Er is ter plekke ook al heel wat te zien en te beleven, blijkt uit een preview.

Meteen bij de entree wachten informatiezuilen, waar met een druk op touchscreens historische, toeristische en praktische wetenswaardigheden tevoorschijn komen. Op de grote ‘Belevingswand’ staat een kaart van de regio tussen Maasbommel in het westen en Kleef in het oosten, Grave in het zuiden en Elst in het noorden. Ook hier weer een interactieve mogelijkheid om te drukken op informatietoetsen over thema’s zoals het bombardement van 22 februari 1944, operatie Market Garden, Nijmegen als frontstad en het Rijnlandoffensief. 

Quote

Toen we zand van het Waalstrand over hadden, besloten we het als souvenir in een potje te doen

Wiel Lenders, Directeur Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Indringende beleving

Volledig scherm
De bommen voelen in ‘De Experience’. © Paul Rapp

Het meest indringend is echter de beleving in filmzaal 'De Experience’. De toeschouwers zien niet alleen de beelden van de bombardementen, maar voelen de bominslagen en kunnen schikken van de felle lichtflitsen. ,,Het gaat tot op de huid”, volgens Lenders.

Het centrum is het hele jaar geopend, alleen op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag blijven de deuren dicht. Van maandag tot en met zaterdag kunnen bezoekers er van 10.00 tot 17.00 uur terecht, op zondagen van 12.00 tot 17.00. Het centrum is tegelijk een soort winkel waarin geld verdiend moet worden aan het herinneringstoerisme. Er zijn boeken en dvd's te koop over De Oversteek, petjes met het logo van de 82th Airborne Division en potjes Waalzand. Lenders: ,,Dat hebben we opgezogen op het strand bij bij De Oversteek voor ons diorama in Groesbeek. Toen we over hadden, besloten we het als souvenir in een potje te doen en te verkopen. Veteranen krijgen het gratis mee.” 

Alle teksten zijn in drie talen: Nederlands, Engels en Duits. De verwachting is dat er voor 50 procent Nederlanders komen (waarvan de helft uit de eigen regio), 35 procent uit Angelsaksische landen en 15 procent Duitsers. Het centrum wordt gerund vanuit het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek waar speciaal aangesteld coördinator Lisa van Kessel kantoor houdt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. ‘Dokken voor St. Steven als we willen blijven krupe’

    ‘Dokken voor St. Steven als we willen blijven krupe’

    NIJMEGEN - Het besluit om twee euro entree te vragen voor een bezoek aan de Stevenskerk in Nijmegen, roept uiteenlopende reacties op. De stichting die de kerk beheert, kondigde deze week een proef met entreeheffing aan die op 1 augustus begint. ‘Een kerk is het huis van God en staat open voor iedereen. Daar hoef je niet voor te betalen’, reageert een tegenstander op de website van De Gelderlander. Een ander vindt het jammer, ‘want straks kunnen mensen met (zeer) lage inkomens niet meer in de Stevenskerk terecht, een van de weinige gratis attracties in de stad’.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.