Volledig scherm
Het Vasim-complex. © Sharon Willems/De Gelderlander

'Oorlogsmuseum samen met cultuur in Vasim'

NIJMEGEN - De vestiging van een nieuw nationaal Oorlogsmuseum WOII in de Vasim in Nijmegen-West, hoeft niet het einde te betekenen van de bestaande culturele activiteiten in dit oude fabriekscomplex. De raadsfracties van D66, CDA en de Stadspartij NijmegenNu zien goede mogelijkheden de huidige activiteiten van de Cultuurspinnerij (samenwerkingsverband tientallen culturele ondernemers) te combineren met het museum.

Het complex, dat naast de toekomstige stadsbrug ligt, is daarvoor groot genoeg, zeggen ze. Ze roepen de betrokken partijen op de koppen bij elkaar te steken.

De gemeente Nijmegen is over de locatie bij de Vasim in gesprek met de initiatiefnemers van het WOII museum: het Oorlogs- Verzetsmuseum in Overloon, het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en het Airborne Museum in Oosterbeek. Deze drie musea hebben vorig jaar een stichting voor de vestiging van het nieuwe museum opgericht. Het monumentale gebouw is ook al jaren in gebruik als 'Cultuurspinnerij' door kunstenaars en creatieve ondernemers.

De musea vinden de locatie ideaal: in 1944 staken Amerikaans soldaten er op heroïsche wijze in bootjes de Waal over naar vijandelijk gebied. Het is bovendien de plek waar de nieuwe stadsbrug volgend jaar aan wal komt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.