Volledig scherm
Nijmegen/Nederland: Stemlokaal in Boekhandel Augustinus.Dgfotofoto: Bert Beelen © Bert Beelen

Oost stemt tussen de boeken, Lindenholt denkt in sporthal aan eigen buurt

Nijmegen ‘Veel te klein’, vond de gemeente in eerste instantie. Toch is boekhandel Augustinus aan de Groesbeekseweg in Nijmegen voor het eerst ingericht als stembureau. De twee hokjes en de ‘administratietafel’ passen precies tussen de boekenkasten en de kassa. ,,De locatie zorgt voor een bijzondere ambiance. Het is laagdrempelig, en we zien al dat mensen meteen iets kopen”, zegt voorzitter Harold Klomp.

Janne Bruil ‘woont op 10 meter lopen’, maar is voor het eerst in de boekhandel. ,,Zo ontdek je nog eens wat. Ik zag net al een leuk kaartje.” De studente stemt op Groenlinks. ,,Het mag wel wat linkser in het kabinet, de VVD wat minder groot.”

Ook Karlijn Niesink kiest voor Groenlinks. ,,Duurzaamheid en natuur, dat vind ik belangrijk.” Wie in de rij staat, kan intussen even neuzen in de boekenkasten. Zo ook Rinus van de Warreburg, al jaren lid van de PvdA. ,,Daar stem ik traditioneel op, altijd voor een vrouw. Ik heb toch altijd een bepaald vertrouwen in de PvdA, met name het streven van de partij zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het sociale leven.” Na het uitbrengen van zijn stem gaat de Nijmegenaar nog even op zoek naar wat poëzie. Kay Geurts, die lid van de SP is en daar dus ook op stemt, is blij dit bureau binnen te wandelen. ,,Wij wonen hier net, toevallig was ik op zoek naar een boekwinkel.”

Scherp en direct

Volledig scherm
Stembureau 66 in Sporthal de Horstacker. © Colette Beckers/DG

Bij stembureau 66 in sporthal de Horstacker is het aardig druk. ,,Dit is een buurt met een grote variatie aan bewoners, dat maakt het heel boeiend”, zegt voorzitter René van der Wielen van het bureau in stadsdeel Lindenholt. De verkiezingsuitslagen van de afgelopen jaren laten hier veel steun voor de PVV zien. De partij scoorde bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 het best in Lindenholt, met scores tot 18 procent. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was de PVV met ruim 20 procent van de stemmen de grootste bij stembureau 66, gevolgd door de SP.

Dennis Hermsen stemt nu ook voor de PVV. ,,Het scherpe, directe van de partij spreekt me aan.” Susan Hermsen kiest op haar beurt voor Forum voor Democratie (FvD). ,,Deze partij sluit aan bij mijn wensen. De grenzen sluiten, eigen volk eerst. Veiligheid in de buurt, dat vind ik het belangrijkst.”

Katja de Groot kiest net als haar man voor 50PLUS. ,,Opkomen voor de oudjes.” Dat buurtbewoners voor PVV of FvD kiezen, kan De Groot zich voorstellen. ,,Er zijn hier veel statushouders, die krijgen voorrang als ze een huis zoeken. Voor veel mensen die al jaren in de wijk wonen, en kinderen hebben die graag een eigen huisje willen, is dat frustrerend. Dan krijg je ergernissen.”

Stemmen voor PvdA en DENK 

Ben Rentrop heeft een rotsvast vertrouwen in de PvdA. Hij stelt dat buurtgenoten niet moeten vergeten wat die partij voor Lindenholt heeft gedaan. ,,We hebben hier veel aan Paul Depla (oud-wethouder, red.) te danken. Betaalbare woningen, de voetbalvelden van SCE, het dokterscentrum.”

De 21-jarige Yassine -liever geen achternaam - heeft voor DENK gekozen. ,,Hun standpunten komen de laatste tijd beter naar voren. Maar wat ze zeggen, vind ik niet altijd best, ze moeten geen verdeeldheid aanwakkeren. Ik heb mij als Marokkaan nooit gediscrimineerd gevoeld, maar misschien wil ik met mijn stem toch een klein beetje een tegengeluid tegen de PVV laten horen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.