Volledig scherm
Boswachter Thijmen van Heerde. © Theo Peeters

Op de step op zoek naar de ganzen en 'hun verhaal'

NIJMEGEN - Op zoek naar kolganzen, grauwe ganzen en rotganzen  in de polder op stoere steps met dikke banden of staand bovenop een  elektrisch aangedreven segway. Boswachter Thijmen van Heerde heeft de plannen ervoor klaarliggen.

Het is nu alleen nog wachten op de komst van die ganzen uit het hoge noorden. Vanaf oktober duiken de eerste op voor de overwintering. In de Ooijpolder kun je er in de wintermaanden vele duizenden in alle maten en soorten zien. Ganzenexcursies in de polder is op zich ook niks nieuws. Dat gebeurt al jaren. Vaak met een bus, of soms op de fiets. Maar Thijmen  van Heerde wil die excursies wat spannender maken, ook voor jonge mensen uit de stad. ,,Studenten bijvoorbeeld."

Prikkelen

Hij benadrukt dat hij blij is met de trouwe achterban van Staatsbosbeheer, de echte natuurliefhebbers vaak. ,,Maar ik wil ook anderen prikkelen. Meer mensen de  bijzonderheden van de natuur in de polder laten zien en laten ontdekken. Andere verhalen vertellen. Ik zoek naar nieuwe, hippe manieren om met mensen naar buiten te gaan." 

Snorkelen

De boswachter verraste de natuurliefhebbers afgelopen jaar al met beversafari's, kano-excursies in de Millingerwaard. Onlangs startte hij met snorkelexcursies in de diepere plassen van de polder. Hij belooft de deelnemers daarbij een 'kippenvel-ervaring'. De mensen staan ervoor in de rij is de afgelopen weken  gebleken, evenals de media trouwens. Er is volop gefilmd in het kraakheldere water. De komende week gaan die snorkeltochten nog door. Daarna komt er een eind aan het eerste snorkelseizoen. 

Nieuwe routes

Maar Van Heerde houdt niet van stilzitten. Elke dag is hij bezig met nadenken en het uitzetten van nieuwe routes in de Gelderse Poort om mensen een unieke natuurbeleving te bieden. Nu richt hij zich op de ganzen. Deelnemers aan de tochten op de step of de segway krijgen op de hun toer veel bijzondere informatie te horen  over de ganzen. ,,Het worden ontdekkingstochten. Echt. Wist je dat ganzen steentjes en zand in hun maag hebben om het eten te vermalen? Ze kunnen op één dan vanuit het noorden wel duizend kilometer vliegen. Ik wil de deelnemers met dit soort informatie anders naar de natuur gaan kijken."

Bastei

Van Heerde kijkt ook al vooruit naar de opening van het nieuwe natuurcentrum in de Bastei aan de Nijmeegse Waalkade, begin  april 2018. Vanuit dit centrum wil hij bezoekers meenemen naar de Stadswaard en de Millingerwaard. Elke maand wil hij een ander dier in de spotlights zetten. Hij wil mensen ook met de GPS de polder in sturen op zoek naar de verblijfsplekken van die dieren.

In de zomer van 2018 wil hij ook met jongeren gaan suppen, staand peddelen op een surfplank,  op  het verlengde Zeumke in de Stadswaard. Een geul van een kilometer lang met uitzicht op de natuur van de polder en de stuwwal.

Volledig scherm
Opvliegende kolganzen in de Ooijpolder, een populair verblijfs en overwinteringsgebied van de gans. foto Ruben Smit © vrij
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.