Op het oorlogsmonument op Plein 1944 komen 160 namen
NIJMEGEN - Het beeld voor de gesneuvelde militairen in de Tweede Wereldoorlog van kunstenaar Jac Maris staat al sinds 1951 op Plein 1944. Nu komen ook de namen er bij. Maar wie hoort er wel op en wie niet? Daarover is nu een advies opgesteld.
Delen per e-mail
Het bekende beeld van de knielende militair op Plein 1944 krijgt een gezicht. Of beter gezegd: 160 gezichten. Tijdens de dodenherdenking op 4 mei wordt een erelijst onthuld met daarop de namen van alle militairen uit Nijmegen die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog.
Advieslijst
Er is nu een advieslijst van 160 namen. Dat zijn veel meer namen dan een jaar geleden de bedoeling was, toen de Nijmeegse gemeenteraad unaniem besloot om zo'n gedenkplaat te laten vervaardigen. Het afgelopen jaar is op de achtergrond een discussie ontstaan: wie hoort er thuis op de erelijst en wie niet?
De Stichting Oorlogsdoden Nijmegen 1940-1945, die de advieslijst samenstelde, besloot echter om ruime criteria te nemen. De gesneuvelden moeten in ieder geval geboren zijn in Nijmegen of er gewoond hebben.
Maar dat betekent niet dat alleen Nijmeegse soldaten op de plaquette komen, die tijdens de oorlogshandelingen in mei 1940 zijn gevallen. ,,Wij hebben geadviseerd om bijvoorbeeld ook de slachtoffers van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) op te nemen", legt voorzitter Henk Termeer van de stichting uit.
KNIL
Ook de militairen die in toenmalig Nederlands-Indiƫ zijn gesneuveld krijgen vermelding. Velen van hen hadden een Nijmeegs adres omdat het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) gelegerd was in de Prins Hendrikkazerne. Er staan zo'n 70 gesneuvelde KNIL-ers op de nieuwe erelijst van de stichting Oorlogsdoden. Verder hebben ze er een drietal inwoners van Oosterhout en Lent aan toegevoegd, dat inmiddels Nijmeegs grondgebied is geworden. In de oorlog was dat uiteraard nog niet zo. Het idee om ook niet-Nijmeegse militairen die in de stad zijn gesneuveld te vermelden, heeft de gemeente laten varen.
Het beeld van Jac Maris heet officieel 'Monument voor de gesneuvelde Nederlandse militairen uit de Tweede Wereldoorlog', maar was altijd al een eerbetoon aan de Nijmeegse soldaten. Het werd gemaakt in opdracht van de Nederlandse Bond van Oud-Strijders en Dragers van het Mobilisatiekruis en op 5 mei 1951 overgedragen aan de gemeente Nijmegen. Het beeld was van zandsteen. Sinds 2014 staat er een bronzen replica, waarop in mei de gedenksteen wordt bevestigd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Saskia verliest mondkapje dat aandenken is aan haar overleden zus. Wie vindt het stukje stof terug?
NIJMEGEN - āVerloren: mondkapje met vlinders en lieveheersbeestjes. Deze mondkap was een aandenken aan mijn inmiddels overleden zusje.ā Dat is te lezen op een oproep van Saskia bij de ingang van het Hengstdal op de Berg en Dalseweg. -
NEC ākooptā wedstrijd tegen Jong AZ: duel nu al om 18.00 uur en live op ESPN
NIJMEGEN - NEC treedt twee uur eerder aan tegen Jong AZ. Zo is de aftrap van de thuiswedstrijd van de Nijmeegse eerstedivisionist van komende vrijdag al om 18.00 uur zodat die rechtstreeks op televisie uitgezonden kan worden. -
PREMIUMIn memoriam
Voor Joyce (1960-2021) was elke dag waardevol
Een dag na haar uitvaart, op hun trouwdag, werd er bij haar man een bos bloemen bezorgd. Met kaartje met de tekst āmijn hunk, al 29 jaarā. Had ze vlak voor haar overlijden nog geregeld. -
PREMIUM
Waarom stottert de ƩƩn en de ander niet? DNA-onderzoek moet antwoord geven
NIJMEGEN - Stotteren. Iedereen weet hoe het klinkt, maar niemand weet waardoor het komt. Om hier achter te komen onderzoekt het Nijmeegse Max Planck Instituut en Rotterdam MC het dna van stotteraars. -
PvdA en GroenLinks: stadsbestuur moet duidelijkheid geven over kerncentrale
NIJMEGEN - De PvdA en GroenLinks in Nijmegen willen van het college van burgemeester en wethouders weten hoe dat denkt over de komst van een kerncentrale in de regio. Eerder deze week deed de provincie Gelderland een brief de deur uit naar alle gemeenten, met de vraag of ze de komst van een kerncentrale zien zitten.
-
PREMIUM3
Heibel op de hoogbegaafdenschool in Nijmegen: āWe worden weggezet als zeurende oudersā
Ondermaats onderwijs, drie geliefde leerkrachten die plotseling vertrekken en ouders die geen contact kunnen krijgen met de school. Een klas die in een half jaar tijd veertien leerkrachten heeft gehad. Er is crisis op de hoogbegaafdenafdeling van basisschool De Hazesprong in de Hazenkamp. -
update
Zeven jongeren naar ziekenhuis na slechte trip door drugs: āZe leken compleet te flippenā
NIJMEGEN - Zeven jongeren van 19 tot 24 jaar oud zijn rond middernacht uit een studentenhuis in Nijmegen gehaald en naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving gebracht. In de uren daarvoor namen ze vermoedelijk synthetische harddrugs in. Dat laat de politie zaterdagmiddag weten. -
PREMIUMopinie
Allemaal voelen we: dit mag niet gebeuren met Jacob en Tina
De 13-jarige Jacob en zijn moeder Tina uit Syriƫ - die hun leven in Nederland hebben opgebouwd - moeten van de IND worden uitgezet naar Armeniƫ, een land waar ze geen enkele binding mee hebben. Nijmegenaar CornƩ van Iersel trekt zich hun lot aan en schreef een betoog.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
1 reactie
Rob Essers