Volledig scherm
Het Karel de Grote College aan de Wilhelminasingel in Nijmegen. © Archief Gerard Verschooten

Op welke middelbare school slagen de meeste leerlingen? Bekijk hier een overzicht

NIJMEGEN - Benieuwd op welke middelbare school in Nijmegen en omgeving jouw zoon of dochter de grootste kans heeft om een diploma te halen? De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft de jaarlijkse slagingspercentages bekendgemaakt. Ook het aantal zittenblijvers en de gemiddelde cijfers zijn door DUO op een rijtje gezet.

In de tabel onderaan dit artikel kun je gericht zoeken naar de cijfers van een specifieke school of filteren op middelbare scholen in een gemeente.

Zittenblijvers en opstromers

Opvallend in de cijfers van DUO is het hoge aantal zittenblijvers én opstromers – leerlingen die naar een hoger niveau overstappen, bijvoorbeeld van havo naar vwo – op het Karel de Grote College. 15,4 procent van de leerlingen deed een jaartje over en 14,5 procent van de leerlingen stapte vorig schooljaar over naar een hoger niveau.

,,Kinderen moeten in hun middelbare-schoolperiode van alles, al of niet onder druk van ouders. Sporten, muziek, bijles, noem maar op”, vertelt conrector Peter van Oosten. ,,We zien dat bij een kind van twaalf de vlag er daardoor heel anders bij kan hangen dan wanneer hij zestien is. Wij kijken daarom liever naar wat bij een leerling past, dan dat we op één moment kijken naar wat het hoogst haalbare is. Daarom kan het zomaar dat iemand bij ons op school een jaar overstapt van vwo naar havo of andersom. Of dat een leerling een jaartje overdoet.”

Hoogste slagingspercentage vmbo

Op de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen slaagde 97,8 procent van de vmbo-leerlingen. Daarmee bleef deze school met ook een havo- en vwo-afdeling het gespecialiseerde Helicon nipt voor (97,7 procent). Ook op het Montessori College Kwakkenberg behaalden relatief veel leerlingen hun diploma (97,6 procent). Opvallend is dat op alle drie de scholen het gemiddelde cijfer uitkwam op 6,6. 

Hoogste slagingspercentage havo

Karel de Grote leverde afgelopen schooljaar met een percentage van 94,7 procent de meeste geslaagde havisten af. Ook hier behoren de leerlingen van het Montessori Kwakkenberg (93,8 procent) en SSGN (93,7 procent) tot de top drie van best scorende scholen. Havo-leerlingen van het Kandinsky College scoorden ook 93,7 procent.

Hoogste slagingspercentage vwo

Op de ranglijst van vwo-scholen behoort Montessori Kwakkenberg opnieuw tot de beste scholen. Hier scoort  de school met 96,1 procent geslaagde leerlingen zelfs verreweg het hoogst. Dominicus (93,6 procent) en Karel de Grote (93,5 procent) volgen op enige afstand.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.