Volledig scherm
Lisa Westerveld © Eigen foto

Ophef op meldpunt linkse indoctrinatie om optreden Nijmeegs Kamerlid in ‘College Tour’


Het Nijmeegse GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld is onderwerp geworden van een discussie op het Instagram-account linkseindoctrinatienl. Volgens dat account van de Schiedamse vwo-leerling Mats Nelisse kreeg dat meerdere meldingen van leerlingen over een College Tour op het Christelijk Lyceum Delft, waar Westerveld te gast was.

‘Ze ging vertellen dat er totaal geen sprake is van linkse indoctrinatie in het Nederlandse onderwijs, en dat uiteraard zonder enige tegenspraak’, staat in het bericht dat daarover op het account is geplaatst.

‘Ze kwam ook aan de scholieren uitleggen wat er allemaal mis is met Forum voor Democratie. Een links Kamerlid, van GroenLinks, dat zonder tegengeluid komt vertellen dat er geen ‘linkse indoctrinatie’ plaatsvindt. Best paradoxaal, hé?’

Een van de kritiekpunten van de accounteigenaar is dat leerlingen hun vragen vooraf moesten inleveren en dat die moesten worden goedgekeurd door de school. Kritische leerlingen zouden zo geen kans krijgen. Leerlingen moesten bovendien ‘allemaal verplicht aanhoren hoe u FvD zwart maakt, en het probleem van het eenzijdige onderwijs ontkent.’ In de reacties bij het bericht wordt flink van leer getrokken tegen de school en Westerveld, soms beledigend en vrouwonvriendelijk. 

Door het slijk

Er zijn ook reacties die hekelen dat de accounteigenaar zomaar berichten plaatst waarbij mensen zoals Westerveld door het slijk worden gehaald, zonder bewijs van wat er nu precies is gebeurd of gezegd. 

Een docent van het Christelijk Lyceum Delft vindt het ook raar dat de accounteigenaar geen wederhoor heeft gevraagd aan de school en dat hij conclusies trekt zonder alle partijen te horen. Volgens hem was het een College Tour waarbij leerlingen vrij vragen konden stellen en zijn bovendien alle thema's waarover leerlingen vragen wilden stellen ook tijdens de College Tour aangestipt.

Politieke spectrum

Dat vragen vooraf moesten worden ingeleverd was volgens hem juist om te voorkomen dat leerlingen hun vragen in een volle zaal niet zouden durven te stellen. Iets waar de accounteigenaar van zegt dat dat speelt bij leerlingen met een rechtse mening binnen links onderwijs. ‘Er was ook tijd voor extra vragen maar daar was weinig animo voor’, aldus de docent. ‘Er was slechts 1 leerling die kritisch doorvroeg (...) Het ging toen over kernenergie’.

Volgens hem wordt voor dit soort bijeenkomsten regelmatig contact gezocht ‘met meerdere partijen uit het hele politieke spectrum’ en zijn er al meerdere partijen op bezoek geweest, waaronder de VVD. Maar de meeste partijen nemen niet de moeite om te antwoorden, schrijft hij. Hij nodigt accounteigenaar Nelisse uit om samen met hem en de school een politiek evenement te organiseren ‘dat onderwijskundig, didactisch en pedagogisch verantwoord is en recht doet aan de breedte van het Nederlandse politieke spectrum’.

Kritische geluiden

Westerveld beaamt de lezing van de docent en hoopt dat de leerlingen die naar het meldpunt gestapt zijn ingaan op zijn uitnodiging. ‘Ik ben er juist voorstander van dat politici van links tot rechts zich laten zien op scholen voor open en kritische gesprekken met leerlingen’, zegt ze. Daarnaast zegt ze de aanwezigen in de zaal meerdere malen om hun mening te hebben gevraagd en expliciet te hebben uitgenodigd om haar te mailen of via Instagram te benaderen met hun ideeën.

Ze verbaast zich er daarom over dat haar optreden op de school als linkse indoctrinatie wordt gezien. ‘Vinden jullie echt dat een gesprek waarin leerlingen mij vragen kunnen stellen een voorbeeld is van ‘linkse indoctrinatie’? (...) Indoctrinatie is het eenzijdig manipuleren van leerlingen waarbij wordt verwacht dat ze kritiekloos opvattingen overnemen. Ik heb niet de indruk dat een open gesprek met een zaal aan deze omschrijving voldoet.’

Ze vraagt zich af waarom er niet vanuit de zaal werd gereageerd toen ze kritiek had op het meldpunt van Forum voor Democratie, waarover ze door leerlingen om haar mening werd gevraagd. ‘Dat hier wel wordt gesuggereerd dat er geen tegenspraak mogelijk was, vind ik best raar. Was gewoon vanuit de zaal het gesprek aangegaan. Daar was alle ruimte voor.’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.