Volledig scherm
Klimaatstakers in het centrum van Nijmegen. © dG

Opnieuw klimaatstakers in optocht door het centrum van Nijmegen

NIJMEGEN - Een kleine honderd scholieren en studenten, klimaatstakers, liepen vanochtend een rondje door het centrum van Nijmegen, gewapend met spandoeken, megafoons en protestborden. De opkomst was iets groter dan vorige week donderdag, toen de eerste demonstratie voor een beter klimaatakkoord gehouden werd.

Niet alle middelbare scholen zullen even gecharmeerd zijn van leerlingen die week na week een uurtje spijbelen om te kunnen demonstreren, hoe goed het doel ook is.

Dat is in het geval Sara Grootjen (17) niet aan de orde: ze heeft gewacht op het tussenuur. Maar ze was daardoor wel veel te laat voor de start van de demonstratie bij het centraal station. Ze zette nog dapper een achtervolging in, maar die liep op niets uit. ,,Ik kon de groep echt niet vinden.” Terug op het station ziet Sara de groep terugkomen van de demonstratieronde. ,,Volgende week beter”, zegt Sara. Op de vraag of ze zou spijbelen om hierbij aanwezig te zijn, schudt ze haar hoofd. ,,Dat zouden mijn ouders niet leuk vinden.”

Probleem?

,,Nou, ik ga”, had Vera Joosten (16) van het Montessori College plompverloren meegedeeld op school. Nu heeft ze Natuurwetenschappen en Aardrijkskunde gemist. Of school dat een probleem vindt? ,,Misschien wel. Dat hoor ik als ik terug ben.” Het zou zomaar kunnen dat Vera er de volgende keer weer bij is. Het doel, de redding van het klimaat, spreekt haar erg aan.  

Onder het motto ‘Onze toekomst’ willen de overwegend jonge demonstranten dat het kabinet de klimaatdoelen gaat halen. De lokale klimaatmars geldt tevens als opmaat naar de grote landelijke klimaatdemonstratie die op 10 maart in Amsterdam wordt gehouden.

Volledig scherm
Klimaatstakers in Nijmegen. © dG
Volledig scherm
De demonstratie voor het klimaat in Nijmegen. © Jet Westbroek
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.