Volledig scherm
Recreanten genieten van de Lentse Plas. © Paul Rapp

Oppositie heeft kritiek op plannen voor drijvende villa's: 'Recreatiegebied is in een klap weg'

NIJMEGEN - Een groot deel van de oppositie is faliekant tegen drijvende villa's in de Lentse Plas. Dat bleek woensdag tijdens de politieke avond in het stadhuis. Bewoners van Nijmegen-Noord overhandigden een petitie met ruim 2.100 handtekeningen aan wethouder Noël Vergunst.

Drijvende villa's in de Lentse Plas en Oosterhoutse Plas: het is volgens het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen een mooie aanvulling op de Waalsprong. Goed voor de portemonnee, bovendien. 

De bouw van in totaal 57 drijvende villa's (27 voor de Lentse Plas, 30 voor de Oosterhoutse Plas) zou de gemeente miljoenen opleveren. 

Petitie

Oppositie en bewoners zien daar niets in. Daarom overhandigden bewoners een petitie. Hun boodschap: ga niet bouwen in de plas. Niet alleen zou dan de florerende recreatiefunctie van de Lentse Plas verdwijnen, ook de verkeersveiligheid zou in het geding komen. Immers staat in de plannen dat op een deel van het Rijn/Waalfietspad in de toekomst auto's van villabewoners te gast zijn. 

Vanuit de oppositie trokken met name Jean-Paul Broeren (Stadspartij DNF), Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.Nu) en Charlotte Brand (PvdA) fel van leer tegen de plannen van Vergunst. Broeren verwees naar de petitie: ,,Die is door meer dan 2.100 Lentenaren ondertekend. Daar kan toch niet zomaar aan voorbij worden gegaan? Naar zo'n sterk signaal zou men moeten luisteren." 

Gelopen race? 

Eigenhuijsen sprak meermaals de vrees uit dat de discussie over de drijvende villa's al een gelopen race is. ,,Maar ik hoop echt dat het college de plannen wil heroverwegen. Ik ben bang dat een schitterend nieuw recreatiegebied in één klap te niet wordt gedaan." 

De aanwezige coalitiepartijen wezen erop dat vrijwel de volledige gemeenteraad - dus inclusief oppositiepartijen - eerder nog voorstander was van de bouw van drijvende villa's in de plassen. 

,,Maar dan hebben we het over een besluit uit 2009", aldus PvdA-raadslid Brand. ,,Toen zag Lent er nog heel anders uit. Inmiddels hebben we hier te maken met een plek waar duizenden Lentenaren recreëren. Noem het voortschrijdend inzicht, maar het zou eeuwig zonde zijn om zo'n unieke plek te doen verdwijnen." 

De kwestie komt in het voorjaar van 2019 aan bod in de gemeenteraad. Pas dan wordt duidelijk of er een meerderheid voor de coalitieplannen bestaat en of er daadwerkelijk villa's in de plassen komen.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.