Volledig scherm
De raadsvergadering Nijmegen, tijdens een korte onderbreking. © Geert Willems

Oppositie Nijmegen: mooie plannen zijn gevaar voor schatkist

NIJMEGEN - Veel mooie plannen, maar hoe moeten die allemaal betaald worden? De oppositie en met name fractievoorzitters Inge van Dijk (VVD) en Wendy Grutters (Stadspartij DNF) in de Nijmeegse gemeenteraad maken zich grote zorgen over de financiële positie van de gemeente Nijmegen in de komende jaren, als alle plannen van de coalitie van GroenLinks, D66 en SP worden gerealiseerd.

,,Alle drie de partijen hebben een wensenlijst ingeleverd en hebben elkaar iets gegund. Maar waar moet het geld vandaan komen’’, vroeg  Van Dijk zich woensdagavond af tijdens het debat over het coalitieakkoord. 

,,De partijen overtreden de financiële regels die ze zelf hebben opgesteld: Bestaand beleid moet ingeruild worden voor nieuw, er mag niets uit de reserves worden gehaald en verwachte overschotten mogen niet meegerekend worden. Dat gebeurt allemaal. Dit is een coalitie van hoop: hopen op extra geld van het rijk en de provincie, hopen op een goede economie en hopen dat efficiënter werken in de zorg een flinke besparing oplevert.' Ik hoop dat deze coalitie zorgvuldig met onze schatkist om gaat, maar ik vind dat ze onnodig veel risico neemt.’’

Quote

Je kunt als gemeente niet opleggen dat iedereen een tweede auto moet delen met anderen, dat moeten ze zelf willen

Mark Buck , CDA-fractievoorzitter

Sceptisch

Grutters toonde zich sceptisch over de haalbaarheid van diverse plannen met het budget dat er voor gereserveerd is, zoals het gasloos maken van acht wijken. 

SP-woordvoerder Hans van Hooft noemde het 'onzin' dat het akkoord op financieel drijfzand is gebouwd. ,,Wij sparen per jaar 14 miljoen meer dan nodig is, dat hebben we teruggebracht tot 4 miljoen. Die 10 miljoen hebben we hard nodig. En dat extra geld van het rijk komt er gewoon, want dat staat in allerlei circulaires.’’

Dierenwelzijn

Eerder had April Ranshuijsen, fractievoorzitter GroenLinks, zich al in haar nopjes getoond over alle groene plannen in het akkoord. Eén van de wethouders krijgt expliciet de taak van dierenwelzijn op zich, na een motie van de Partij voor de Dieren die werd aangenomen.

CDA-fractievoorzitter Mark Buck merkte op dat er voor het eerst elf partijen in de Nijmeegse raad zitten, waarvan er acht niet in de coalitie zitten. Zij vertegenwoordigen een groot deel van de Nijmeegse bevolking. Volgens hem is de grootste uitdaging voor de coalitie om de inwoners te betrekken, bijvoorbeeld bij alle plannen voor duurzaamheid. ,,Je kunt als gemeente niet opleggen dat iedereen een tweede auto moet delen met anderen, dat moeten ze zelf willen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.