De oproep van Nijmegenaar Eric Kroes om de opbrengsten van coronaboetes beschikbaar te stellen voor de zorg wordt massaal gedeeld op Facebook.
Volledig scherm
De oproep van Nijmegenaar Eric Kroes om de opbrengsten van coronaboetes beschikbaar te stellen voor de zorg wordt massaal gedeeld op Facebook. © Eigen foto

Oproep Nijmegenaar: ‘Laat corona-overtreders meebetalen aan de zorg’

NIJMEGEN - Maak de opbrengsten van coronaboetes over aan zorgpersoneel. Dat bepleit Nijmegenaar Eric Kroes (53) op Facebook. Zijn online-oproep is al door meer dan 80 mensen gedeeld.

Eind maart werden al bonnen uitgeschreven aan jongeren op kleedjes in het Nijmeegse Kronenburgerpark. Nieuwe maatregelen waren toen net van kracht. Zij zaten te dicht bij elkaar.
Volledig scherm
Eind maart werden al bonnen uitgeschreven aan jongeren op kleedjes in het Nijmeegse Kronenburgerpark. Nieuwe maatregelen waren toen net van kracht. Zij zaten te dicht bij elkaar. © Paul Rapp

De politie schreef de voorbije twee weken meer dan 1400 boetes uit aan personen die zich niet aan de samenscholings- en afstandsregels hielden. Dat spekt de staatskas. Minderjarigen krijgen een bon van 95 euro. Volwassen corona-overtreders moeten 390 euro aftikken.

Wat Kroes betreft komt dat geld rechtstreeks ten goede aan de zorg. ‘Gooi het in een fonds en deel het uit aan onze verpleegkundigen en de schoonmakers in de ziekenhuizen’, schrijft hij op Facebook. ‘Zie het als een opmaat naar een structurele CAO-verbetering voor deze geweldige mensen in onze maatschappij.’

Symbolisch

Kroes is zelf werkzaam bij een transportbedrijf in Wijchen. Het coronavirus heeft hem nog niet direct geraakt. Toch vindt hij het tijd om als samenleving iets terug te doen voor de zorg. ,,Dat is de peiler waar we tijdens deze crisis op drijven.” 

De uit Winssen afkomstige Nijmegenaar noemt zijn voorstel symbolisch. ,,De mensen die zich nog steeds niet aan de coronaregels houden, betalen dan indirect geld aan onze zorgmedewerkers die juist zo hard tegen het virus knokken.”

Geen woorden, maar daden voor de zorg

De opbrengst van de coronabonnen, verdwijnt net zoals ander boetegeld in de Nederlandse schatkist. ,,Uiteindelijk beslist de politiek hoe dat geld ingezet wordt”, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Kroes toont zich daarvan bewust. ,,Hopelijk bereikt mijn oproep de juiste mensen. Zodat we niet alleen met woorden, maar ook in daden iets terug kunnen doen voor de zorg.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.